expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 7 marca 2015

Chleb żytni jasny

Chleb żytni jasny. Prosty, jednak wymagający długiego czasu wyrastania. Jak przy każdym chlebie, za pracę i poświęcony czas zostajemy wynagrodzeni smacznym, domowym pieczywem. Dla mnie to wystarczająco dobry powód :)
Przepis na chleb wypatrzyłam u Amber z bloga Kuchennymi drzwiami. Zmieniłam proporcje, tak by otrzymać chleb o wadze około jednego kilograma. Zapraszam :) 

Składniki na zakwas:
jedna długa keksówka
  • 60 g zakwasu żytniego razowego, ogrzanego do temperatury pokojowej
  • 150 g  mąki żytniej typ 720
  • 135 ml wody
Składniki połączyć w dużej misce (tak by można było w niej przygotować resztę ciasta). Przykryć folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:
  • 260 g zakwasu (resztę odłożyć do lodówki na następny chleb)
  • 600 g mąki żytniej typ 720
  • 480 ml wody
  • 15 g soli
Składniki połączyć. Przykryć folią spożywczą i odstawić na kolejne 8-12 godzin. Można sprawdzić wcześniej czy ciasto jest gotowe. W tym celu należy palcem odsunąć ciasto i ocenić czy ma gąbczastą strukturę. Wyrośnięte przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Zwilżoną dłonią wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 godziny do wyrastania. 
Piekarnik spryskać wodą. Piec w temperaturze 220 stopni, przez 45-50 minut.
Upieczony bochenek wyciągnąć z formy i studzić na kratce.
Żytnie chleby powinno się jeść zupełnie wystudzone, a najlepiej 12 godzin po upieczeniu. 
Smacznego :) 

Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" w tym miesiącu prowadzoną przez Małgosię na Akacjowym blogu :) 

 

19 komentarzy:

  1. Uwielbiam pieczywo domowe i ten zapach. Chlebek wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ci pięknie wyrósł! :) Mniam! domowe pieczywo rządzi!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyrośnięty :) Musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też piekłam ten chlebek, trzeba przyznać że chleby z przepisów Piotra Kucharskiego są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudny chlebuś- muszę w końcu się zmierzyć z domowym pieczywem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny i na pewno bardzo aromatyczny chlebek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Perfekcyjny, Łucjo, chętnie bym pajdę z masełkiem zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny chlebek. Bardzo lubię wypieki z mąki żytniej :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny chlebek, zazdroszczę takich umiejętności piekarskich :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Patrzę i podziwiam przełykając ślinkę...

    OdpowiedzUsuń
  11. Ta skórka jest zniewalająca :D Mąka żytnia nadaje ciekawego smaku, bardzo ją lubimy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Przez 4 lata jadła tylko taki chleb tylko ciemny żytni,Samo zdrowie taki chlebuś i pienny ci wyrośl

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny chlebek! Ja ostatnio piekłam swój pierwszy chleb na zakwasie, teraz chętnie bym spróbowała Twojego!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Tez mam go w planach na najbliższy czas, bo jest piękny:) ... Ania potrafi zaczarowac chlebem:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kuszący :) Chętnie go uiekę, dobrze wypatrzony ;D pozdrawiam i dziękuję za dodanie do marcowej listy :) M.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU