Lekki,
kremowy sernik marchewkowy z dodatkiem soku z pomarańczy. Delikatnie słodki,
idealnie komponuje się z migdałowym spodem i śmietanową polewą. W optymistycznym, słonecznym kolorze. Koniecznie musicie go spróbować :)
Przepis przygotowany do 8 numeru magazynu Kocioł, który można przeczytać pod tym adresem:
Składniki na spód:
forma o średnicy 23 cm
- 100 g herbatników
- 100 g migdałów
- 100 g masła
Składniki
na sernik:
- 1 kg twarogu mielonego
- 5 jaj
- 2 żółtka
- 1 ½ szklanki mleka skondensowanego słodzonego
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżeczka kurkumy
- 125 ml soku ze świeżej pomarańczy
- skórka strata z pomarańczy
- 300 g obranej marchewki
Składniki
na warstwę śmietanową:
- 200 g gęstej śmietany 18%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
Dno
tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia. Migdały i herbatniki rozdrabniamy
w blenderze, łączymy z roztopionym masłem. Uzyskaną mieszankę wsypujemy do
tortownicy i dociskając dłonią równamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut do
schłodzenia.
Marchewkę
owijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200oC do miękkości.
Upieczoną studzimy i miksujemy z sokiem pomarańczowym na gładko.
Wszystkie
składniki masy serowej umieszczamy w misie miksera. Na wolnych obrotach
miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy do schłodzony spód.
Sernik
pieczemy w temperaturze 170oC przez 15 minut. Następnie zmniejszamy
temperaturę do 120oC i pieczemy 100 minut. Po tym czasie wyłączamy
piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do całkowitego ostudzenia.
Śmietanę
łączymy z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy. Rozkładamy na serniku. Całość
chłodzimy w lodówce przez 12 godzin.
Smacznego :)