expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 21 listopada 2015

Sernik marchewkowy



Lekki, kremowy sernik marchewkowy z dodatkiem soku z pomarańczy. Delikatnie słodki, idealnie komponuje się z migdałowym spodem i śmietanową polewą. W optymistycznym, słonecznym kolorze. Koniecznie musicie go spróbować :)
Przepis przygotowany do 8 numeru magazynu Kocioł, który można przeczytać pod tym adresem:




Składniki na spód:
forma o średnicy 23 cm

  • 100 g herbatników
  • 100 g migdałów
  • 100 g masła

Składniki na sernik:


  • 1 kg twarogu mielonego
  • 5 jaj
  • 2 żółtka
  • 1 ½ szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 125 ml soku ze świeżej pomarańczy
  • skórka strata z pomarańczy
  • 300 g obranej marchewki

Składniki na warstwę śmietanową:


  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy


Dno tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia. Migdały i herbatniki rozdrabniamy w blenderze, łączymy z roztopionym masłem. Uzyskaną mieszankę wsypujemy do tortownicy i dociskając dłonią równamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Marchewkę owijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200oC do miękkości. Upieczoną studzimy i miksujemy z sokiem pomarańczowym na gładko.
Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misie miksera. Na wolnych obrotach miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy do schłodzony spód.
Sernik pieczemy w temperaturze 170oC przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120oC i pieczemy 100 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do całkowitego ostudzenia.
Śmietanę łączymy z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy. Rozkładamy na serniku. Całość chłodzimy w lodówce przez 12 godzin. 
Smacznego :)



środa, 18 listopada 2015

Placuszki dyniowo-serowe

Dyniowe placuszki z dodatkiem twarogu. Lekkie, w pięknym kolorze, delikatnej konsystencji i intensywnym smaku dyni.
U mnie podane z prażonym jabłuszkiem i żurawiną. Zapraszam :)

Składniki:
  • 250 g upieczonej i zmiksowanej dyni
  • 300 g twarogu
  • 3 jaja
  • 40 g cukru pudru
  • 5 łyżek mąki pszennej
Dodatkowo:
  • 2 jabłka
  • niecała szklanka żurawiny
  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
Twaróg utrzeć z cukrem i jajkami. Dodać mąkę i dynię, zmiksować do połączenia składników.
Placuszki smażyć na niedużej ilości oleju, na średnim ogniu. Gdy brzegi zaczną się rumienić, przewrócić placki na drugą stronę i dosmażyć. 

Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać jabłka i cukier. Prażyć owoce, od czasu do czasu mieszając. Gdy sok odparuje wsypać żurawinę, delikatnie podgrzać i zdjąć z ognia. 
Po dodaniu żurawiny nie smażymy już owoców za długo, ponieważ żurawina zacznie pękać i powstanie sos owocowy. 
Placuszki podajemy z owocami. 
Smacznego :)


piątek, 13 listopada 2015

Czekoladowe babeczki z migdałami



Intensywnie czekoladowe babeczki z migdałami. Miękkie i delikatne w środku, z chrupiącą migdałową skórką - obłędne :) Zapraszam!

Składniki na 6 sztuk:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 20 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki
  • 40 g migdałów

Czekoladę drobno posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. 
Żółtka utrzeć z połową cukru na jasną puszystą masę. Stale miksując wlać roztopioną czekoladę z masłem. Dodać mąkę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i pozostałym cukrem.  Delikatnie połączyć z masą czekoladową.
Całość wyłożyć do foremki na babeczki. Migdały posiekać nożem i posypać nimi babeczki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180o przez 20 minut.
Po upieczeniu babeczki pozostawić w formie przez 5 minut, następnie wyłożyć na kratkę i całkowicie ostudzić.
Smacznego :) 



wtorek, 10 listopada 2015

Bułeczki dyniowe z cynamonem

Cynamonowe bułeczki w jesiennym, dyniowym kolorze to moja propozycja, która znalazła się w najnowszym magazynie Kocioł. W tym numerze zapraszamy Was m.in. na przepisy pachnące cynamonem, mnóstwo propozycji na dania i wypieki z marchewką. Przepisy kuchni dolnośląskiej, przesiedleńców, domowa piekarnia i wywiad z Tomkiem Jakubiakiem. 

Całą treść magazynu możecie przeczytać pod tym linkiem:




Bułeczki dyniowe z cynamonem
 
Miękkie, puszyste drożdżówki z dodatkiem dyni.
Maślane i pachnące cynamonem. 




Składniki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 125 g puree z dyni
  • 100 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 70 g masła
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 jajko

Składniki na warstwę cynamonową:

  • 100 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cynamonu

Składniki na lukier:
  • 80 g cukru pudru trzcinowego
  • 3 łyżeczki wody

Dodatkowo:
  • 1 białko do posmarowania bułeczek

Drożdże kruszymy i łączymy z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy na 15 minut by zaczyn ruszył. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, jajko, cukier, puree z dyni i masło. Zagniatamy gładkie, lśniące ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Miękkie masło dokładnie łączymy z cukrem i cynamonem.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształcie prostokąta o wymiarach 36x26 cm. Całość smarujemy przygotowaną masą cynamonową. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem kroimy na porcje o szerokości 3 cm. Gotowe układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na 15 minut do napuszenia. Smarujemy białkiem i pieczemy w temperaturze 200oC przez 20 minut.
W tym czasie cukier puder utrzeć z wodą.
Upieczone bułeczki studzimy na kratce i smarujemy lukrem.
Smacznego :)

czwartek, 5 listopada 2015

Tort Tiramisu


Lekki i puszysty biszkopt obficie nasączony mocną kawą i przełożony kremem na bazie żółtek i mascarpone. Nie można mu się oprzeć i wierzcie mi na jednym kawałku ciężko jest poprzestać :)  Tort który zachwyci wszystkich wielbicieli kawy. Zapraszam! 



Składniki na biszkopt:
forma o średnicy 18 cm
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia. 
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo, łyżka po łyżce cukier. Następnie dodajemy żółtka. Mąki przesiać i używając szpatułki wmieszać je delikatnie w masę. 
Gotową przelać do formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, ok. 30 minut - aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. 
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić  (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. 

Składniki na poncz kawowy:
  • 250 ml mocnej kawy
  • 60 ml likieru Tiramisu
  • 90 g cukru
Kawę z cukrem gotujemy na małym ogniu aż zredukuje się do połowy. Wlewamy likier i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 

Składniki na krem: 
  • 5 żółtek 
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru
Do rondelka wlewamy szklankę wody, gotujemy i zdejmujemy z palnika. Nad gorącą wodą umieszczamy miskę z żółtkami i cukrem - ucieramy 10 minut, aż cukier się rozpuści, a masa będzie jasna i puszysta. Zdejmujemy miskę z rondelka i miksujemy kolejne 5 minut.
W drugiej misce krótko miksujemy serek i stopniowo dodajemy masę jajeczną. Miksujemy na  niskich obrotach aż obie masy się połączą.



Dodatkowo: 
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • łyżka kakao
  • 200 g śmietany 30% + łyżka cukru pudru
  • podłużne biszkopty

Przestudzony biszkopt kroimy, tworząc 3 blaty. Układamy kolejno: pierwszy blat nasączony obficie ponczem kawowym, ścieramy na tarce czekoladę i wykładamy 1/2 kremu. Następnie kładziemy drugi blat i postępujemy tak samo. Kończymy 3 blatem który również nasączamy. 

Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Gotową smarujemy cienko boki tortu, następnie przyklejamy biszkopty. Pozostałą śmietaną dekorujemy wierzch tortu i oprószamy kakao. Całość obwiązujemy wstążką. 

Smacznego :) 










EUROPA NA WIDELCU