Intensywnie czekoladowe babeczki z migdałami. Miękkie i delikatne w środku, z chrupiącą migdałową skórką - obłędne :) Zapraszam!
Składniki na 6 sztuk:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 20 g masła
- 100 g cukru
- 2 jaja
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki
- 40 g migdałów
Czekoladę drobno posiekać i roztopić w kąpieli wodnej.
Żółtka utrzeć z połową cukru na
jasną puszystą masę. Stale miksując wlać roztopioną czekoladę z masłem. Dodać
mąkę.
Białka ubić na sztywno ze
szczyptą soli i pozostałym cukrem.
Delikatnie połączyć z masą czekoladową.
Całość wyłożyć do foremki na
babeczki. Migdały posiekać nożem i posypać nimi babeczki.
Piec w piekarniku nagrzanym do
180o przez 20 minut.
Po upieczeniu babeczki pozostawić
w formie przez 5 minut, następnie wyłożyć na kratkę i całkowicie ostudzić.
Smacznego :)
pysznie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńjakież one urocze.. :) Czekolada i orzechy- to połączenie idealne ;)
OdpowiedzUsuńSuper babeczki. Częstuje się :-)
OdpowiedzUsuńTrudno przejść obojętnie obok takich babeczek :)
OdpowiedzUsuńTo ja porywam jedna :) Do kawy, ktora wlasnie pije bedzie w sam raz! :)
OdpowiedzUsuńZ migdałami jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńkurcze, wyslij mi kilka takich ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne:)
OdpowiedzUsuńPiękne.
OdpowiedzUsuńNormalnie podkradam jedną;))
OdpowiedzUsuńPodkradam jedną! ;)
OdpowiedzUsuńczekoladowa rozpusta :)
OdpowiedzUsuńPoezja! Takie babeczki to mogę jeść bez opamiętania :)
OdpowiedzUsuńMniam, zjadłabym taką... :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe babeczki :)
OdpowiedzUsuńSą wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńChyba zły moment wybrałam na odwiedziny...Zaraz mi język ucieknie;-)
OdpowiedzUsuń