Cynamonowe bułeczki w jesiennym, dyniowym kolorze to moja propozycja, która znalazła się w najnowszym magazynie Kocioł. W tym numerze zapraszamy Was m.in. na przepisy pachnące cynamonem, mnóstwo propozycji na dania i wypieki z marchewką. Przepisy kuchni dolnośląskiej, przesiedleńców, domowa piekarnia i wywiad z Tomkiem Jakubiakiem.
Całą treść magazynu możecie przeczytać pod tym linkiem:
Bułeczki dyniowe z cynamonem
Miękkie, puszyste drożdżówki z dodatkiem dyni.
Maślane i pachnące cynamonem.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 125 g puree z dyni
- 100 ml mleka
- 90 g cukru
- 70 g masła
- 35 g świeżych drożdży
- 1 jajko
Składniki
na warstwę cynamonową:
- 100 g miękkiego masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki cynamonu
Składniki
na lukier:
- 80 g cukru pudru trzcinowego
- 3 łyżeczki wody
Dodatkowo:
- 1 białko do posmarowania bułeczek
Drożdże
kruszymy i łączymy z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy na
15 minut by zaczyn ruszył. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, jajko,
cukier, puree z dyni i masło. Zagniatamy gładkie, lśniące ciasto. Przykrywamy
ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Miękkie masło
dokładnie łączymy z cukrem i cynamonem.
Wyrośnięte
ciasto wałkujemy w kształcie prostokąta o wymiarach 36x26 cm. Całość smarujemy
przygotowaną masą cynamonową. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem
kroimy na porcje o szerokości 3
cm. Gotowe układamy na blaszce wyścielonej papierem do
pieczenia.
Odstawiamy na
15 minut do napuszenia. Smarujemy białkiem i pieczemy w temperaturze 200oC
przez 20 minut.
W tym czasie
cukier puder utrzeć z wodą.
Upieczone
bułeczki studzimy na kratce i smarujemy lukrem.
Smacznego :)
Są cudowne! Kocham te cynamonowe zwijańce <3
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
naaajlepsze bułeczki świata! :) cudownie mięciutkie, aromatyczne.. :)
OdpowiedzUsuńZapach cynamonu pobudza moje kubki smakowe. Uwielbiam go. Twoje bułeczki wyglądają bardzo smakowicie i chętnie zjadłabym taką na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe buły. Z chęcią bym taką teraz zjadła :-)
OdpowiedzUsuńWygladaja rewelacyjnie! I prawie czuje jak pachna... :)
OdpowiedzUsuńPiękne,jesienne bułeczki.
OdpowiedzUsuńAleż one niesamowicie wyglądają! <3 Marzę by teraz rozwijać te urocze ślimaczki :D
OdpowiedzUsuńBiorę natychmiast! Muszą być pyysznnee:)
OdpowiedzUsuńja też biorę i to cała blachę, a na balkonie leżakują dwie dynie.....
OdpowiedzUsuńDynia i cynamon, połączenie rewelacyjne! Takie bułeczki to bym zjadła z chęcią :)
OdpowiedzUsuńdynia dała wspaniały kolor, a cynamon zapach :)
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten wspaniały zapach cynamonu....
OdpowiedzUsuńjuż czujemy jak one muszą pachnieć i smakować - obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWidzę cynamon i już wiem, że będzie mi smakowało ;)
OdpowiedzUsuńCieplutko jak patrze na zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńNie oparłabym się takiej bułeczce w te zimne dni :)
OdpowiedzUsuńPiekłam dzisiaj te bułeczki, pyszne wyszły. Niestety za bardzo przypiekły się od spodu:( następnym razem wyjmę je parę minut szybciej.
OdpowiedzUsuń