Pszenno-orkiszowy chleb z dynią i płatkami owsianymi. Z delikatnym, sprężystym wnętrzem i chrupiącej skórce. Jeden z naszych ulubionych :)
Zachowuje świeżość przez kilka dni, dlatego piekę od razu dwa bochenki. Zapraszam :)
Składniki:
2 foremki o wymiarach 15x30 cm
- szklanka płatków jęczmiennych + 2 szklanki wrzątku
- 150 ml wody
- 250 g puree dyniowego*
- 150 g zakwasu żytniego, dokarmionego 12 godzin wcześniej
- 400 g mąki orkiszowej
- 470 g mąki pszennej chlebowej, typ 750
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Płatki jęczmienne zalać wrzątkiem, odstawić do przestudzenia. Następnie połączyć je z pozostałą wodą, zakwasem, puree dyniowym, solą i cukrem. Wsypać mąki i zagnieść jednolite ciasto. Najlepiej zrobić to drewnianą łyżką, ponieważ masa będzie dość rzadka.
Przełożyć do foremek wyścielonych papierem do pieczenia. Wierzch chlebów posmarować oliwą i przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrastania na 12 godzin.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszyć do 180 i piec jeszcze 40-50 minut. Pod koniec pieczenia wyjąć chleby z formy i dopiekać na ruszcie. Upieczony chleb pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Przed krojeniem ostudzić.
Smacznego :)
*Dynię umyć, wydrążyć gniazda nasienne, nie obierając pokroić w
plastry. Ułożyć na blaszce do pieczenia, przykryć filią aluminiową i
piec w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni ok. godzinę - aż dynia
będzie miękka. Następnie przestudzić, obrać ze skóry i zmiksować na
gładko.
Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Marcina z bloga Grahamka, weka i kajzerka :)