expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 17 listopada 2014

Chleb drożdżowy ze szpinakiem

Bardzo smaczny chleb drożdżowy z dodatkiem szpinaku i czosnku. Lekki, mięciutki i pachnący. Dodatkowo przepięknie wygląda. Jak tylko zobaczyłam go u Bożenki na blogu Smakowe Kubki, od razu wiedziałam że go upiekę :) Zapraszam! 

Składniki:
  • 600 g mąki chlebowej typ 720 + ok. 100 g do podsypania
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 350 ml letniej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • około 120 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
Szpinak opłukać, osuszyć i zmielić razem z czosnkiem na gładko. Odcisnąć nadmiar wody. 
Mąkę połączyć z drożdżami, solą i cukrem. Stopniowo dodawać wodę z olejem i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na dwie części 1/3 i 2/3. W mniejszą część wrobić szpinak, w razie potrzeby podsypując mąkę. Obie uformować w kule, owinąć ściereczkami i odstawić do wyrastania na 1,5 godziny. Po tym czasie białą część ciasta rozwałkować na prostokąt którego jeden z boków będzie długości formy w której upieczemy chleb - u mnie forma miała 30x15 cm a ciasto rozwałkowałam na wielkość 30x38cm. 
Zieloną część ciasta rozwałkować w podobnym rozmiarze, ok. 28x34. Ułożyć ją na białym placku tak by przy jednym z boków zostawić trochę wolnego miejsca. Ciasto zwinąć jak roladę od strony zapasu i włożyć do wyścielonej papierem formy. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut. 
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z formy, ściągnąć papier i dopiekać na kratce jeszcze 10 minut. Można sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczony. Studzić na kratce. 
Smacznego : )


Chleb dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej w tym miesiącu przez Marcina z Grahamka, weka i kajzerka :) 

25 komentarzy:

  1. haha! :) Ale pozytywny chlebek, z twistem! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łucjo bardzo się cieszę, że chleb się udał, wygląda pięknie i tak jak się spodziewałam dużo bardziej zachęca do zrobienia niż mój. Ty jesteś mistrzem w piekarnictwie , gratuluję i dziękuję. Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko jesteś bardzo miła :) Dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń
  3. Wyglada przeuroczo! Chetnie sprobowalabym jak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko polecam :) chlebek jest bardzo smaczny!

      Usuń
  4. Pięknie zakręcony szpinakowy zawijasek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już się na fb zachwycałam tym chlebem! Genialny pomysł! A wygląda cudnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uroczy! Chętnie zjadłabym z takim kanapkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale cudo przygotowałaś:) pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczny chlebek, aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudo wygląda bardzo artystycznie :-) z chęcią bym go spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastycznie wygląda! To zielone zakręcenie bardzo mi się podoba; ))

    OdpowiedzUsuń
  11. Łucja uwielbiam te twoje połączenia smakowe w takich wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Woooow, pięknie i oryginalnie się prezentuje :-D

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno mnie tu nie było, a tu tyle pyszności. Przepis wpisuję na listę do zrobienia na ten weekend:) Pozdawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Też wiem, że upiekę ten chleb :)
    Dzięki za uczestnictwo w listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach.

    pozdrawiam serdecznie

    M.

    OdpowiedzUsuń
  15. Rany jaki świetny pomysł! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU