Bardzo smaczny chleb drożdżowy z dodatkiem szpinaku i czosnku. Lekki, mięciutki i pachnący. Dodatkowo przepięknie wygląda. Jak tylko zobaczyłam go u Bożenki na blogu Smakowe Kubki, od razu wiedziałam że go upiekę :) Zapraszam!
Składniki:
- 600 g mąki chlebowej typ 720 + ok. 100 g do podsypania
- 7 g suszonych drożdży instant
- 350 ml letniej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- około 120 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
Szpinak opłukać, osuszyć i zmielić razem z czosnkiem na gładko. Odcisnąć nadmiar wody.
Mąkę połączyć z drożdżami, solą i cukrem. Stopniowo dodawać wodę z olejem i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na dwie części 1/3 i 2/3. W mniejszą część wrobić szpinak, w razie potrzeby podsypując mąkę. Obie uformować w kule, owinąć ściereczkami i odstawić do wyrastania na 1,5 godziny. Po tym czasie białą część ciasta rozwałkować na prostokąt którego jeden z boków będzie długości formy w której upieczemy chleb - u mnie forma miała 30x15 cm a ciasto rozwałkowałam na wielkość 30x38cm.
Zieloną część ciasta rozwałkować w podobnym rozmiarze, ok. 28x34. Ułożyć ją na białym placku tak by przy jednym z boków zostawić trochę wolnego miejsca. Ciasto zwinąć jak roladę od strony zapasu i włożyć do wyścielonej papierem formy. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z formy, ściągnąć papier i dopiekać na kratce jeszcze 10 minut. Można sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczony. Studzić na kratce.
Smacznego : )
Chleb dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej w tym miesiącu przez Marcina z Grahamka, weka i kajzerka :)
haha! :) Ale pozytywny chlebek, z twistem! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŁucjo bardzo się cieszę, że chleb się udał, wygląda pięknie i tak jak się spodziewałam dużo bardziej zachęca do zrobienia niż mój. Ty jesteś mistrzem w piekarnictwie , gratuluję i dziękuję. Pozdrawiam Cię serdecznie.
OdpowiedzUsuńBożenko jesteś bardzo miła :) Dziękuję i pozdrawiam!
UsuńWyglada przeuroczo! Chetnie sprobowalabym jak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńAgnieszko polecam :) chlebek jest bardzo smaczny!
UsuńCoś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńPięknie zakręcony szpinakowy zawijasek:)
OdpowiedzUsuńJuż się na fb zachwycałam tym chlebem! Genialny pomysł! A wygląda cudnie :D
OdpowiedzUsuńPiękny <3
OdpowiedzUsuńOoo... ale świetnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńUroczy! Chętnie zjadłabym z takim kanapkę :)
OdpowiedzUsuńJeju,jaki on jest piękny!
OdpowiedzUsuńale cudo przygotowałaś:) pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńŚliczny chlebek, aż szkoda jeść :)
OdpowiedzUsuńCudo wygląda bardzo artystycznie :-) z chęcią bym go spróbowała :-)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda! To zielone zakręcenie bardzo mi się podoba; ))
OdpowiedzUsuńPiękny ,o smaku nie myślę .
OdpowiedzUsuńŁucja uwielbiam te twoje połączenia smakowe w takich wypiekach :)
OdpowiedzUsuńWoooow, pięknie i oryginalnie się prezentuje :-D
OdpowiedzUsuńCoś pięknego! :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDawno mnie tu nie było, a tu tyle pyszności. Przepis wpisuję na listę do zrobienia na ten weekend:) Pozdawiam
OdpowiedzUsuńTeż wiem, że upiekę ten chleb :)
OdpowiedzUsuńDzięki za uczestnictwo w listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach.
pozdrawiam serdecznie
M.
Rany jaki świetny pomysł! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuń