Na blogach pachnie już pierniczkami, makowcami i innymi specjałami świątecznymi. Gdy tak przeglądam przepisy, uświadamiam sobie jak mi już tęskno za tą całą świąteczną krzątaniną. Za przygotowywaniem świątecznych potraw, ozdób na choinkę, za cudownym nastrojem jaki wprowadza Boże Narodzenie. Postanowiłam małymi kroczkami przywoływać go sobie i Wam :) wypiekami i potrawami, które przygotowujemy co roku na święta, choć na pewno pojawią się również przepisy dla mnie nowe :)
To moja pierwsza propozycja - Orzechowiec. Ciasto, które kojarzy mi się ze świętami spędzanymi w domu rodzinnym. Pyszne, przełożone kremem budyniowym, z zapieczonymi orzechami, dzięki którym pokochacie to ciasto po pierwszym kawałku :)
Składniki na ciasto:
- 2 jaja
- 1/2 kg mąki
- 15 dkg cukru pudru
- 20 dkg margaryny
- 2 łyżki miodu
- 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżkach mleka
Wszystkie składniki zagnieść w jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 części. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć pierwszą część placka i piec go 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki na masę orzechową:
- 30 dkg orzechów włoskich
- 10 dkg cukru
- 2 łyżki miodu
- 1/2 kostki roztopionej margaryny
Wszystkie składniki wyłożyć na patelnię i smażyć ok 5 minut, stale mieszając. Ciepłą masę wyłożyć na drugi placek (surowy) i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki na masę budyniową:
- 1/2 litra mleka
- 1 budyń
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 10 dkg cukru
- 1/2 kostki margaryny
Budyń i mąki rozpuścić w połowie szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń. Gdy masa zacznie gęstnieć wrzucać po kawałku margaryny, stale mieszając, aż do rozpuszczenia.
Gorącą masę wylać na 1 blat ciasta, przykryć blatem z orzechami. Ciasto wystudzić.
Smacznego:)
Przepis bierze udział w akcji: