Niezwykle aromatyczny krem z cukini jest moim hitem tegorocznego lata i jak widać jesieni :)
Przepis zawdzięczam przyjaciółce, za co bardzo dziękuję :)
Zupa jest prosta w wykonaniu, a najlepsze w niej jest to, że do jej zrobienia potrzebna jest jedynie cukinia i parę przypraw.
Podane ilości przypraw są tylko orientacyjne, każdy powinien doprawić ją według własnego smaku. Gorąco polecam!
Podane ilości przypraw są tylko orientacyjne, każdy powinien doprawić ją według własnego smaku. Gorąco polecam!
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek. Po 5 minutach dodać obraną i pokrojoną cukinię, chwilę podsmażyć, następnie przykryć i dusić aż cukinia zmięknie.
Gdy cukinia będzie miękka, całość zmiksować. Dolać wody, tyle by uzyskać zupę gęstości takiej jaką lubimy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem, kurkumą i curry.
Gdy cukinia będzie miękka, całość zmiksować. Dolać wody, tyle by uzyskać zupę gęstości takiej jaką lubimy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem, kurkumą i curry.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego:)
A wypróbuję na pewno :) Ciekawe jak będzie smakować :D
OdpowiedzUsuńPyszna zupka, jak z cukini, to biorę w ciemno;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie dodawałam do kremu z cukini imbiru, kurkumy i curry - a wszystkie z tych przypraw uwielbiam, napewno spróbuję;) Pozdrawiam!
Ja dziś przygotowałam ta pyszną zupę... była genialna, nie spodziewałam się że cukinia pod jakąkolwiek postacią może być tak wyrazista. Bardzo ciekawy smak... Gorąco polecam!!!
OdpowiedzUsuńcukiniowa? Zaskakujące, intrygujące-musze się skusić :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńZupka niestety wyszła mdła..;( nic nie udało mi się z tym zrobić;(
OdpowiedzUsuńwylewam i szukam innego przepisu na obiad rodzinny..
Cukinia sama w sobie jest delikatna i dzięki temu możemy jej nadać smak taki jaki tylko chcemy. W tym wypadku były to warzywa podsmażane na maśle a następnie zmiksowane. Nie wyobrażam sobie jak przy użyciu curry, kurkumy, imbiru i soli zupa mogła wyjść mdła :)
Usuńchyba może; sama kurkuma i sól nie nada smaku; jest delikatna a nawet pusta; w Polsce kochamy dosyć wyraziste smaki :-)
Usuńja zalałam ją zamiast wodą to rosołem (zwykly wywar z korpusu kurczaka i warzyw) a zamiast masłem zaprawilam serkiem topionym; zupa wyszła fajna;
ogolnie dziękuje za przepis !!!
Piękna! gdy czytam jakie są składniki tej zupy to z pewnością nie są to składniki mdłych zup:-) jak dla mnie strzał w 10 Łucjo:-)
OdpowiedzUsuńOlimpio dziękuję :)
UsuńWitam. Przepis na zupkę krem bardzo mi się spodobał. W oparciu o niego, dokładając parę składników ugotowałam podobną:) Super przepis, dzięki za inspirację:) Zapraszam równiez do mnie https://pigulagotuje.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń