Moja propozycja na kuleczki Rafaelo. Zrobione z tego, co miałam akurat w domu :) ponieważ moja córcia zjadając ostatni oryginalny egzemplarz oznajmiła, że chce jeszcze "rafafello" :)) Wykorzystując resztki po ostatnich wypiekach wyszły mi całkiem niezłe kuleczki.
Składniki:
- 150 g serka mascarpone
- 40 g ciasteczek zbożowych
- 1 łyżka kokosu
- 150 ml mleka w proszku
- orzechy laskowe lub migdały
Do obtoczenia:
- 100 g białej czekolady + łyżka oleju roślinnego
- kokos
Serek mascarpone zmiksowałam z mlekiem w proszku. Następnie, już łyżką wymieszałam masę z pokruszonymi drobno ciastkami i kokosem. Schłodziłam w lodówce ok 30 minut. Po tym czasie uformowałam kuleczki, wkładając w każdą orzech. Ponownie schłodziłam w lodówce. Czekoladę i olej rozpuściłam w kąpieli wodnej. W lekko przestudzonej czekoladzie obtaczałam kuleczki i obsypywałam kokosem. Można zjadać od razu :)
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
:) Wygląda na to że są proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo apetyczne i przede wszystkim KOKOKSOWE! mniam :)
OdpowiedzUsuńproste i szybkie :) polecam!!
UsuńNie ma siły - przepis koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńA ja mam pyt. W przepisie 150 ML mleka w proszku. Czy tzn. ze trzeba je rozpuścić / przygotować czy wsypać ilość suchego mleka odpowiadajaca 150 ml gotowego?
OdpowiedzUsuń150 ml odmierzonego proszku :)
Usuń