Gdy zobaczyłam ten przepis, wiedziałam że muszę takiej marmolady spróbować :) Troszkę się obawiałam efektu, więc pierwszy raz zrobiłam z połowy porcji. Wyszła całkiem smaczna, mąż był zachwycony :)
Ciekawa w smaku marmolada, która łączy w sobie słodycz banana z lekko wyczuwalną goryczką grejpfruta. Polecam!!
Ciekawa w smaku marmolada, która łączy w sobie słodycz banana z lekko wyczuwalną goryczką grejpfruta. Polecam!!
Składniki:
- 70 dag grejpfrutów
- 30 dag bananów
- 1 cytryna
- 40 dag cukru
- 1 opakowanie żelfiksu
Grejpfruty i cytrynę sparzyć, obrać, usunąć błonki i pestki, rozdrobnić. Z bananów zdjąć skókę, podzielić na kawałki. Owoce zmiksować, gotować 20 minut, mieszając. Dodać cukier i żelifiks* wymieszać, trzymać jeszcze kilka minut na ogniu. Gorącą marmoladę przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odstawić do wystudzenia do góry dnem lub pasteryzować 20 minut.
Smacznego :)
Smacznego :)
*nieco zmodyfikowałam sposób przygotowania marmolady, ponieważ na opakowaniu żelfiksu jest napisane by rozmieszać go z zimnymi owocami, najpierw owoce gotowałam 20 minut, ostudziłam i dopiero wymieszałam z żelfiksem - dalej postępowałam według przepisu.
Źródło: "Domowa śpiżarnia" Wyd. Olimp Media
Źródło: "Domowa śpiżarnia" Wyd. Olimp Media
Bardzo lubię grapefruity, musi być pyszna
OdpowiedzUsuńna pewno ją zrobię, dzięki za super pomysł
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, a przykrywki cho cho
OdpowiedzUsuńSmakowite :)
OdpowiedzUsuńEla