Pulchne, mięciutkie i aromatyczne racuszki :)
Składniki:
- 30 dag mąki
- 2 szklanki mleka
- 8-10 dag cukru pudru
- 3 dag drożdży
- 2 jajka
- 5 dag masła lub margaryny
- sól
- 40 dag jabłek
- tłuszcz do smażenia
Mleko (1/2 szklanki) wymieszać z roztartymi z cukrem (2 łyżki), drożdżami i 1 łyżką mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, połączyć z rozczynem, pozostałym mlekiem, jajkami i solą, dokładnie wyrobić na pulchną masę. Pod koniec wyrabiania wlać rozpuszczone masło. Następnie przykryć, pozostawić do wyrośnięcia. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub pokroić w plastry. Wymieszać z ciastem.
Gotowe ciasto wylewać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło: Kuchnia Polska
Racuchy, mmmm to jest chyba to co dziś z córcią zjemy na obiad ;)
OdpowiedzUsuńAch, pychota :) Uwielbiam racuszki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńA u mnie dziś podobnie, tylko racuszki na zsiadłym mleku, z musem jabłkowym :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
takie racuszki bardzo lubię ;))
OdpowiedzUsuńRobię takie same! Pychotka!:)
OdpowiedzUsuńJa też jestem amatorem na racuszki zawsze i wszędzie.
OdpowiedzUsuńAż nabrałam na nie ochoty.
Jutro będą na podwieczorek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy Ela