Strony

czwartek, 22 listopada 2012

Racuszki z jabłkami


Pulchne, mięciutkie i aromatyczne racuszki :)


Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 8-10 dag cukru pudru
  • 3 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 5 dag masła lub margaryny
  • sól
  • 40 dag jabłek
  • tłuszcz do smażenia
Mleko (1/2 szklanki) wymieszać z roztartymi z cukrem (2 łyżki), drożdżami i 1 łyżką mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, połączyć z rozczynem, pozostałym mlekiem, jajkami i solą, dokładnie wyrobić na pulchną masę. Pod koniec wyrabiania wlać rozpuszczone masło. Następnie przykryć, pozostawić do wyrośnięcia. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub pokroić w plastry. Wymieszać z ciastem. 
Gotowe ciasto wylewać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem.

Smacznego :)

Źródło: Kuchnia Polska

7 komentarzy:

  1. Racuchy, mmmm to jest chyba to co dziś z córcią zjemy na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, pychota :) Uwielbiam racuszki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie smaki :-)
    A u mnie dziś podobnie, tylko racuszki na zsiadłym mleku, z musem jabłkowym :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. takie racuszki bardzo lubię ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię takie same! Pychotka!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też jestem amatorem na racuszki zawsze i wszędzie.
    Aż nabrałam na nie ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jutro będą na podwieczorek.
    Pozdrawiamy Ela

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)