Serca lub choinki wykonane z piernika i udekorowane lukrem królewskim. Mogą być miłym prezentem jadalnym dla bliskich.
Wykonanie jest proste, z ciastem dobrze się pracuje i pieczenie szybko idzie. Pierniczki podczas pieczenia zachowują kształt. Troszkę więcej pracy jest z lukrowaniem. Szablon serca należy wyciąć z papieru i odrysować na rozwałkowanym cieście. Do choinek potrzebne są różnej wielkości foremki w kształcie gwiazdki, kółka lub kwiatuszka. Upieczone można dać dzieciom do dekoracji, niech przygotują swoje serce lub choinkę i podarują dziadkom.
Zuzia już tyle ozdobiła i zjadła tych pierników, że bałam się że nic dla mnie nie zostanie :) Zapraszam!
Składniki:
-
230 g masła
-
3/4 szklanki cukru pudru
-
1 szklanka płynnego miodu
-
1 duże jajko
- 5 szklanek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
2 łyżki domowej przyprawy do piernika
-
szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę, przyprawę do piernika, sól, wymieszać i odstawić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę.
Dodać miód, zmiksować, dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać
przesiane suche składniki i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-4 godziny, lub całą noc.
Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość
około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką (na serca ciasto może być troszkę grubsze). Serca odrysować z przygotowanego szablonu. Elementy na choinki wykrawać z różnej wielkości foremek w kształcie gwiazdek, kółek lub kwiatuszków.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze kształty
około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, odczekać kilka minut by pierniczki stwardniały, następnie przełożyć na kratkę i wystudzić.
Z podanych składników wyszło mi 8 choinek i 4 serca.
Lukier królewski:
-
4 białka
-
4 szklanki cukru pudru
-
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo: kolorowa posypka
Cukier puder przesiać. W misie miksera ubić białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po
łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania
dodać ekstrakt z wanilii. Lukier powinien gęsty, tak by nie spływał z choinek.
Formować choinki:
Na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę
lukru królewskiego
rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z
ostatniego, najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na
szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru.
Choinki nie są duże, ich wielkość uzależniona jest od ilości użytych foremek, u mnie 6 elementów.
Dekoracja serc:
Lukier przełożyć do worka cukierniczego. Worek mocno skręcić przesuwając lukier do rożka, który minimalnie odciąć, tak by zrobić jak najmniejszy otwór. Dowolnie udekorować. Do wypełniania większych powierzchni końcówkę naciąć troszkę więcej, być może lukier będzie za gęsty, wtedy dodawać po kilka kropli soku z cytryny lub przegotowanej wody, dokładnie wymieszać i sprawdzić konsystencję.
Źródło: przepis i choinki Moje Wypieki, serca pomysł własny.
Placuszki zostały zrobione z myślą o Festiwalu Pierniczków organizowanym przez Majankę :)