Kapusta z grochem i grzybami jest u nas w domu obowiązkową potrawą wigilijną. Jedno z moich ulubionych dań i nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Podaję przepis mojej mamy :) Zapraszam!
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej, najlepiej domowej
- 300 g grochu, cały lub połówki
- 50 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- olej rzepakowy
Groch wypłukać i namoczyć. Gotując cały groch, namaczać go przez noc, jeśli połówki - wystarczą 2 godziny. Nie odlewać wody i ugotować do miękkości. Odcedzić.
Grzyby
namoczyć ok. 2-3 godzin, kilka razy zmieniając wodę.
Następnie zalać świeżą i obgotować na małym ogniu ok. 30 minut.
Grzyby odlać, zostawiając wywar w którym obgotować przez 15 minut kapustę (razie potrzeby dolać wody), odcedzić.
Cebulę obrać,
pokroić w drobną kostkę, zeszklić
na oleju. Grzyby pokroić w paseczki, dodać do cebuli i podsmażać kilka
minut, następnie dodać kapustę i groch. Podsmażać kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Smacznego :)
Kapustę z grochem i grzybami przygotowałam na patelni ceramicznej Midas, dzięki uprzejmości Neoflam.
Będzie u mnie na Wigilii:)
OdpowiedzUsuńUmmm... idą święta ! :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona kapucha, tylko u mnie bez grochu. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńrównież bardzo lubię :)
UsuńU mnie w domy tez kapusta z grochem jest obowiazkowa ale w postaci plynnej:-) czyli cos jakby kapusniak ale z dodatkiem grochu:-)
OdpowiedzUsuńu nas również jest to danie tradycyjne, i mimo że nie lubię tego połączenia to jem-w końcu to tradycja ;)
OdpowiedzUsuńtrzeba zjeść wszystkie potrawy wigilijne :)
UsuńU nas nigdy nie było takiej kapustki, ale spodziewam się jaka musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńzachęcam do spróbowania :)
UsuńMniam. U mnie robi się kapustę z grochem i osobno kapustę z grzybami, a w sumie takie połączenie zapowiada się równie dobrze :)
OdpowiedzUsuńu mnie zawsze jest razem - kapusta, groch i grzyby :)
UsuńSmak tradycji :)
OdpowiedzUsuńKolejna kombinacja świąteczna! U mnie tradycyjnie jest groch z cebulą, kapusta z gochem i kapusta z grzybami...:)
OdpowiedzUsuń