Ryba w sosie słodko-kwaśnym, z cebulką i brzoskwiniami. Idealnie smakuje na zimno i na gorąco. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, by składniki się przegryzły.
Przepis dostałyśmy już kilka lat temu od naszej znajomej, Pani Alicji :) Ryba jest tak pyszna, że często gości na naszych stołach. Zapraszam!
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 300 ml mleka
- mąka
- 2 jajka
- sól. pieprz, sok z cytryny
- 800 g ryby - mintaj, morszczuk, dorsz lub inna ulubiona ryba
Jajka rozbić, dodać mleko. Miksując na małych obrotach dodawać stopniowo mąkę, aż uzyskamy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 15 minut.
Rybę umyć i osuszyć. Jeśli użyjemy rybę
mrożoną, to wcześniej ją rozmrozić, opłukać i osuszyć. Filety pokroić na
kawałki ok. 5-8 cm. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w cieście naleśnikowym i usmażyć na oleju.
Składniki na rybę:
- 2 duże cebule
- puszka brzoskwiń
- 6 łyżek keczupu
- sól, pieprz
Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, zeszklić na oleju. Dodać 1/2 szklanki zalewy z brzoskwiń i keczup, poddusić kilka minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, wymieszać. Doprawić delikatnie solą i pieprzem. Ostudzić.
Wykładać w naczyniu sos, rybę, sos, rybę, sos. Tak by pod spodem i na wierzchu był sos.
Podawać na zimno lub gorąco.
Smacznego :)
Niesamowita... z brzoskwiniami :)
OdpowiedzUsuńI to jest to! Nie ryba po grecku w wydaniu polskim lecz odważna propozycja , osobiście wolałabym z suszonymi morelami, ale właśnie tym przepisem inspirujesz mnie.
OdpowiedzUsuńBożenko myślę że to świetny pomysł zrobić rybę z suszonymi morelami :)
UsuńOwoc? super innowacja. ja przynajmniej jeszcze takiej nie widziałam. Pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńzachęcam do spróbowania :) pozdrawiam!
UsuńBrzmi ciekawie:)
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie tym przepisem ,bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
Usuńryba z brzoskwiniami, nono ciekawie to wymyśliłaś
OdpowiedzUsuńna słodko ryby jeszcze nie robiłam, ciekawe:)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda bardzo apetycznie, jestem tak ciekawa tego smaku, że po świętach zrobię sobie tą rybkę:-)
OdpowiedzUsuńOlimpio cieszę się bardzo :)
UsuńBardzo interesujący i intrygujący wręcz przepis, bardzo,oj bardzo jestem ciekawa smaku tego dania :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł na rybę ...inaczej przygotowaną. A do tego tak smacznie wygląda. Pokusiłabym się o jeden kawałek. Zachęciłaś mnie do zrobienia właśnie wg Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńbędzie mi bardzo miło :)
UsuńBardzo ciekawe połączenie, brzmi zachęcająco :-)
OdpowiedzUsuńTaka nowość to coś dla mnie, chyba przyszła pora na lekkie odnowienie wigilijnych klasyków. Wypróbuję bardzo chętnie jako alternatywę dla ryby po grecku.
OdpowiedzUsuńbędzie mi miło :)
UsuńAle ciekawa! Co prawda nie przepadam za brzoskwiniami, ale wygląda tak pysznie, że na pewno bym się skusiła
OdpowiedzUsuńSuper połączenia, bardzo lubię łączyć z owocami ryby :-)
OdpowiedzUsuńCo za ciekawe połączenie!
OdpowiedzUsuńZ komentarzem wstrzymałam się do chwili aż zrobiłam to danie na obiad / bo przyznam się, że miałam mieszane odczucia - ryba z brzoskwiniami ??? :):):) /
OdpowiedzUsuńPYSZNE WYSZŁO !!!
Do sosu dodałam papryczkę chili - my lubimy na ostro :)
cieszę się bardzo że spróbowałaś :)
UsuńBardzo smaczne, na Święta zrobiło furorę :)
OdpowiedzUsuńmiło mi :)
UsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis. Robię na każde święta. Jest to wersja słodsza niż z przecierem czy keczupem.
OdpowiedzUsuń