expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony, wg przepisu mojej mamy. Bez niego nie wyobrażam sobie Wigilii. Mama najpierw podaje go z uszkami a później jeszcze popijamy go do kapuśniaczków, krokietów czy pierogów z kapustą i grzybami. Troszkę późno go publikuje, ale mam nadzieję że przepis przyda się Wam nie tylko na święta :) 
Jest to już ostatni wpis przed świętami, dlatego chciałabym życzyć wszystkim czytelnikom bloga oraz innym blogerom:
Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia :) 

Składniki na duży garnek barszczu:
  • 2 kg buraków
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • cebula
  • garść suszonych grzybów
  • zakwas z buraków
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
 Dodatkowo: 
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • łyżka suszonego majeranku
Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry, zalać wodą, tak by przykryć buraki - ok. 2 litry. Gotować na małym ogniu do miękkości. 
Grzyby namoczyć przez 1 godzinę, zmieniając wodę. 
Warzywa obrać. W garnku nastawić 2 litry wody, dodać warzywa, namoczone grzyby i przyprawy. Ugotować na małym ogniu do miękkości, następnie odłowić wszystko, tak by w garnku został czysty bulion. Wywar z buraków odlać i dodać do bulionu warzywnego. Zagotować, wlać zakwas i od razu zmniejszyć ogień by barszcz się już nie gotował a jedynie podgrzewał. 
Cebulę obrać, zeszklić na odrobinie oleju. Czosnek obrać, drobniutko pokroić lub przecisnąć przez praskę.
Cebulę i czosnek dodać do barszczu, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli ktoś lubi bardziej kwaśny barszcz można doprawić octem i cukrem (zawsze w takiej samej ilości).
Gotowy barszcz można podawać od razu. Mi najlepiej smakuje drugiego dnia.
Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Łucjo, wesołych i wspaniałych! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny barszczyk, jeszcze raz dla ciebie Wesołych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie zawsze na świątecznym stole :)
    Zdrowych, wesołych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia. Wszystkiego dobrego! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łucjo, dużo radości i ciepła życzę Ci w te Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam taki barszcz wczoraj na wigilijnej kolacji.
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. klasyk! klasyk, uwielbiam go w święta :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU