Barszcz czerwony, wg przepisu mojej mamy. Bez niego nie wyobrażam sobie Wigilii. Mama najpierw podaje go z uszkami a później jeszcze popijamy go do kapuśniaczków, krokietów czy pierogów z kapustą i grzybami. Troszkę późno go publikuje, ale mam nadzieję że przepis przyda się Wam nie tylko na święta :)
Jest to już ostatni wpis przed świętami, dlatego chciałabym życzyć wszystkim czytelnikom bloga oraz innym blogerom:
Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia :)
Składniki na duży garnek barszczu:
- 2 kg buraków
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 małego selera
- cebula
- garść suszonych grzybów
- zakwas z buraków
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- łyżka suszonego majeranku
Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry, zalać wodą, tak by przykryć buraki - ok. 2 litry. Gotować na małym ogniu do miękkości.
Grzyby namoczyć przez 1 godzinę, zmieniając wodę.
Warzywa obrać. W garnku nastawić 2 litry wody, dodać warzywa, namoczone grzyby i przyprawy. Ugotować na małym ogniu do miękkości, następnie odłowić wszystko, tak by w garnku został czysty bulion. Wywar z buraków odlać i dodać do bulionu warzywnego. Zagotować, wlać zakwas i od razu zmniejszyć ogień by barszcz się już nie gotował a jedynie podgrzewał.
Cebulę obrać, zeszklić na odrobinie oleju. Czosnek obrać, drobniutko pokroić lub przecisnąć przez praskę.
Cebulę i czosnek dodać do barszczu, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli ktoś lubi bardziej kwaśny barszcz można doprawić octem i cukrem (zawsze w takiej samej ilości).
Gotowy barszcz można podawać od razu. Mi najlepiej smakuje drugiego dnia.
Smacznego :)
Łucjo, wesołych i wspaniałych! :)
OdpowiedzUsuńPyszny barszczyk, jeszcze raz dla ciebie Wesołych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze na świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuńZdrowych, wesołych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia. Wszystkiego dobrego! :)
Łucjo, dużo radości i ciepła życzę Ci w te Święta :)
OdpowiedzUsuńJadłam taki barszcz wczoraj na wigilijnej kolacji.
OdpowiedzUsuńPysznie!
klasyk! klasyk, uwielbiam go w święta :)
OdpowiedzUsuńŁucjo najlepszych Świąt:-).
OdpowiedzUsuńKocham taki barszczyk!
OdpowiedzUsuńBarszczyk na Wigilię to podstawa:)
OdpowiedzUsuń