Grudniowa propozycja cake pops. Lubicie ciasto na patyku? My uwielbiamy. Doskonale smakują, a dzieci są nimi zachwycone.
Każdy lizak jest inaczej udekorowany, co dodatkowo zwiększa ich
atrakcyjność. Zrobione są na bazie dowolnego ciasta bez kremu, u nas
najczęściej z czekoladowego,
choć przygotowywałam je również z biszkoptów Połączone z serkiem
mascarpone zyskują delikatną kremową konsystencję, która doskonale
kontrastuje z chrupiącą czekoladą i cukrową posypką. Jeśli zostanie Wam kawałek ciasta, pobawcie się troszkę i przygotujcie cake pops :) Zapraszam!
Składniki:
- 400 g ciasta (np. jogurtowe, czekoladowe, ciasto babkowe)
- 200 g serka mascarpone
- 200 g gorzkiej czekolady do obtoczenia
- łyżka oleju
- kolorowa posypka,
- patyczki do lizaków, lodów, ewentualnie długie wykałaczki
- małe foremki - gwiazdka i choinka
* żółte gwiazdki i kuleczki przygotowałam z masy cukrowej
Wystudzone
ciasto drobno skruszyć. Dodać serek i dokładnie wymieszać, Uformować
kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 minut. Po
tym czasie, ciasto wyjąć i podzielić na dwie części, Pierwszą
rozwałkować na grubość ok 1,5 cm i foremkami wycinać kształty. Z drugiej
części uformować kulki podobnej wielkości (odważałam równe kuleczki o
wadze 25 g) i
ponownie włożyć na 15 minut do zamrażalnika.
Czekoladę
z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ciasto wyjąć z zamrażarki. Końcówkę patyczka do lizaka moczymy w czekoladzie i
wbijamy go w środek kulki. Ciasteczkowy lizak moczyć w rozpuszczonej
czekoladzie i odczekać, by nadmiar czekolady spłynął. Gdy czekolada
przestanie kapać, obsypać je kolorową posypką i wbić w styropian, lub
położyć na papierze do pieczenia. Czynność powtarzać do
wyczerpania kulek. Podobnie postępować z wyciętymi choinkami i gwiazdkami. Patyczki wbijać ostrożnie, niemal do końca, tak by ciasto nam nie spadło.
Cake pops schłodzić w lodówce przez 30 minut. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
urocze! :D
OdpowiedzUsuńbardzo pomysłowe i na kinder party jak znalazl :)
OdpowiedzUsuńCudeńka! :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy tego nie robiłam:):) jak tylko będę miała nadmiar ciasta, wracam po przepis!!
OdpowiedzUsuńzachęcam :) i czekam na efekty!
UsuńNo właśnie, ja jeszcze nigdy takich cudeniek nie robiłam. Brakuje mi cierpliwości, ale Twoje wyglądają cudnie :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie :)
UsuńMoja córka uwielbia robic cake pops, jej ksztalty sa dalekie od Twoich idealnych ale jak na 3 latke to super sobie radzi:-)
OdpowiedzUsuńmoja córka też mi pomaga więc mogę sobie wyobrazić jak to wygląda :) piękne jest to że chcą z nami pracować :)
Usuńwyglądają mega pięknie:) rewelacja:)
OdpowiedzUsuńPomysł genialny :). Wykonanie jeszcze lepsze :). I inspirujące dla innych :)
OdpowiedzUsuńależ pięknie je ozdobiłaś!
OdpowiedzUsuńW ogóle sam pomysł-mega ;)
Śliczności, pięknie ozdobione!
OdpowiedzUsuńCudeńka! Świetny prezent na mikołajki :)
OdpowiedzUsuńWspaniale udekorowane !.
OdpowiedzUsuńPrzeurocze są i jak ładnie ozdobione!; )
OdpowiedzUsuńAle ładne! :)
OdpowiedzUsuńświetne!:) idealne na świąteczny prezent:)
OdpowiedzUsuńPrześliczne są!
OdpowiedzUsuńśliczne! Zjadłabym takie niejedno!
OdpowiedzUsuńże są piękne to już wspominałam, mam akurat kawałek babki więc chyba zrobię mojej córci, która nadal choruje... niestety...
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko!
OdpowiedzUsuńCudne, nawet ja nie mam tyle cierpliwości do robienia takich piękności :-)
OdpowiedzUsuńAle cudowności tu u Ciebie, niesamowite :-)
OdpowiedzUsuńPiękne są ! aż buzia się uśmiecha na ich widok :D
OdpowiedzUsuńMojemu dziecku bardzo się spodobały:) W następnym tygodniu będziemy działać.
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo :)
OdpowiedzUsuńmoje patyki do cake pops czekają na wykorzystanie już chyba z pół roku, muszę wymyślić coś na Gwiazdkę :D urocze :)
OdpowiedzUsuń