expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 4 grudnia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami wg przepisu mojej mamy. Delikatne ciasto, a w nim farsz z pachnących grzybów i domowej kiszonej kapusty. U wielu z nas takie pierogi obowiązkowo muszą się pojawić na wigilijnym stole. My lubimy je zjeść nie tylko od święta :) Zapraszam!

 Składniki na ciasto:


  • 1 kg mąki, plus do podsypywania
  • 250 ml wrzącej wody
  • 250 ml zimnego mleka
  • 2 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli 


Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli. Mleko połączyć z wodą, olejem i jajkiem. Wlać mieszankę do mąki i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Odstawić na bok i przykryć ściereczką.

Składniki na farsz:
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 kg domowej kapusty kiszonej
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • olej rzepakowy
Grzyby namoczyć w wodzie, ok. 2-3 godzin, kilka razy zmieniając wodę. Następnie zalać świeżą wodą i obgotować na małym ogniu ok 30 minut. Grzyby odlać, zostawiając wodę. W wodzie z grzybów obgotować przez 15 minut kapustę, odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Grzyby drobno pokroić, dodać do cebuli i podsmażać kilka minut, następnie dodać drobno poszatkowaną kapustę. Farsz doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wystudzić.


Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wykroić krążki, na które nakładać farsz i i zlepiać pierogi.  W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją posolić, wlać odrobinę oleju. Pierogi wrzucać na wrzątek. Po tym jak wypłyną na powierzchnię, gotować ok 3 minut. Zalać kubkiem zimnej wody i wyciągnąć na durszlak do odcedzenia. Gotowe pierożki wyłożyć na talerze. Przelać cebulką zrumienioną na oleju. 

Smacznego :)

30 komentarzy:

  1. Jedne z moich ulubionych, a może nawet ulubione, jeśli chodzi o wytrawny farsz!: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już zrobiłam 360 pierogów, zamroziłam.
    Łączę kapustę świeżą z kiszoną, ale takie jak u Ciebie bardzo lubię, wyraziste w smaku, ulepione fantazjnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyyysznie, pysznie ;)
    choć dopiero od niedawna lubię to połączenie ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ulubione pierogi:-), pyszności:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pierogi. Może nie do końca akurat z kapustą i grzybami, ale i tak nie wyobrażam sobie bez nich Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pięknie ulepione;):) Moje ulubione pierożki:) Nie wiem dlaczego, ale nigdy nie smakują mi tak bardzo jak w Święta;):) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne:) moja ulubiona wersja pierogów:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierogi uwielbiam!! ale w przeciwieństwie do wielu nie jemy ich w święta tylko cały rok:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ogólnie to nie należę do fanów pierogów, ale takie uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja pierogi jem wszystkie i to w wielkich ilościach :)

      Usuń
  10. Wczoraj takie jadłam ha ha, u mnie też pierożki były. Pysznie wyglądają twoje :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie ulepione!
    U mnie też pierogi.
    To chyba jednocześnie lepiłyśmy?

    OdpowiedzUsuń
  12. ooo ta wersja nigdy mi się nie znudzi, zawsze mi mało :)
    ps pięknie zlepione!

    OdpowiedzUsuń
  13. Oczywiście uwielbiam :)! I takie piękne falbanki Ci wyszły..:)!

    OdpowiedzUsuń
  14. takie świąteczne pierogi u nas w rodzinie zawsze moja mama lepi...nie dopuszcza mnie nadal do stolnicy przed świętami :):)
    I jak ja mam się takie przepiękne pierogi nauczyć lepić jak Ty ? :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja od dziecka pomagam mamie :) razem raźniej !

      Usuń
  15. Wyglądają cudnie, obowiązkowa pozycja u mnie na wigilii :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. ach te Twoje falbanki :D będę te pierożki produkować przed Świętami, zobaczymy czy teraz moja falbanka będzie choć ciut ładniejsza :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU