Pierogi z kapustą i grzybami wg przepisu mojej mamy. Delikatne ciasto, a w nim farsz z pachnących grzybów i domowej kiszonej kapusty. U wielu z nas takie pierogi obowiązkowo muszą się pojawić na wigilijnym stole. My lubimy je zjeść nie tylko od święta :) Zapraszam!
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki, plus do podsypywania
- 250 ml wrzącej wody
- 250 ml zimnego mleka
- 2 łyżka oleju
- 1 jajko
- szczypta soli
Do
miski przesiać mąkę, dodać
szczyptę soli. Mleko połączyć z wodą, olejem i jajkiem. Wlać mieszankę
do mąki i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Odstawić na bok i przykryć
ściereczką.
Składniki na farsz:
- 50 g suszonych grzybów
- 1 kg domowej kapusty kiszonej
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- olej rzepakowy
Grzyby namoczyć w wodzie, ok. 2-3 godzin, kilka razy zmieniając wodę. Następnie zalać świeżą wodą i obgotować na małym ogniu ok 30 minut. Grzyby odlać, zostawiając wodę. W wodzie z grzybów obgotować przez 15 minut kapustę, odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Grzyby drobno pokroić, dodać do cebuli i podsmażać kilka minut, następnie dodać drobno poszatkowaną kapustę. Farsz doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wystudzić.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wykroić krążki, na które nakładać farsz i i zlepiać pierogi.
W
dużym garnku zagotować wodę i lekko ją posolić, wlać odrobinę oleju.
Pierogi wrzucać na wrzątek. Po tym jak wypłyną na powierzchnię, gotować
ok 3 minut. Zalać kubkiem zimnej wody i wyciągnąć na durszlak do
odcedzenia. Gotowe pierożki wyłożyć na talerze. Przelać cebulką zrumienioną na oleju.
Smacznego :)
Jedne z moich ulubionych, a może nawet ulubione, jeśli chodzi o wytrawny farsz!: )
OdpowiedzUsuńJa już zrobiłam 360 pierogów, zamroziłam.
OdpowiedzUsuńŁączę kapustę świeżą z kiszoną, ale takie jak u Ciebie bardzo lubię, wyraziste w smaku, ulepione fantazjnie.
pyyysznie, pysznie ;)
OdpowiedzUsuńchoć dopiero od niedawna lubię to połączenie ;D
Jak ja kocham pierogi!!!
OdpowiedzUsuńIdealne na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione pierogi:-), pyszności:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi. Może nie do końca akurat z kapustą i grzybami, ale i tak nie wyobrażam sobie bez nich Świąt.
OdpowiedzUsuńJak pięknie ulepione;):) Moje ulubione pierożki:) Nie wiem dlaczego, ale nigdy nie smakują mi tak bardzo jak w Święta;):) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńw święta wszystko smakuje lepiej :)
UsuńSA CUDNE
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie :)
Usuńpyszne:) moja ulubiona wersja pierogów:)
OdpowiedzUsuńPierogi uwielbiam!! ale w przeciwieństwie do wielu nie jemy ich w święta tylko cały rok:)
OdpowiedzUsuńu nas też pierogi często goszczą :)
UsuńOgólnie to nie należę do fanów pierogów, ale takie uwielbiam...
OdpowiedzUsuńja pierogi jem wszystkie i to w wielkich ilościach :)
UsuńWczoraj takie jadłam ha ha, u mnie też pierożki były. Pysznie wyglądają twoje :-)
OdpowiedzUsuńtakie obiady mogłabym jeść codziennie :)
UsuńPięknie ulepione!
OdpowiedzUsuńU mnie też pierogi.
To chyba jednocześnie lepiłyśmy?
na to wygląda :)
Usuńooo ta wersja nigdy mi się nie znudzi, zawsze mi mało :)
OdpowiedzUsuńps pięknie zlepione!
Oczywiście uwielbiam :)! I takie piękne falbanki Ci wyszły..:)!
OdpowiedzUsuńmiło mi :) dziękuję!
Usuńmoje ulubione! :D
OdpowiedzUsuńtakie świąteczne pierogi u nas w rodzinie zawsze moja mama lepi...nie dopuszcza mnie nadal do stolnicy przed świętami :):)
OdpowiedzUsuńI jak ja mam się takie przepiękne pierogi nauczyć lepić jak Ty ? :):):)
a ja od dziecka pomagam mamie :) razem raźniej !
Usuńwygląda przepysznie ! ;)
OdpowiedzUsuńpo prostu uwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie, obowiązkowa pozycja u mnie na wigilii :)))
OdpowiedzUsuńach te Twoje falbanki :D będę te pierożki produkować przed Świętami, zobaczymy czy teraz moja falbanka będzie choć ciut ładniejsza :)))
OdpowiedzUsuń