Krucho-drożdżowe ciasto z makiem, upieczone w kształcie choinki. Taką samą choinkę można upiec z ciasta drożdżowego, ale w tej wersji dłużej zachowuje świeżość. Ciasto jest smaczne i delikatne, z makiem idealnie się komponuje. Zapraszam :)
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 żółtka
- 50 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka soli
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
- 250 g zimnego masła lub margaryny
Dodatkowo:
- ok. 450 g masy makowej
- białko do posmarowania ciasta
Drożdże
rozetrzeć ze śmietaną. Masło lub margarynę posiekać z mąką, dodać
śmietanę z drożdżami i pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto,
uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2
godziny.
Uciąć dwa kawałki papieru do pieczenia, wielkości blaszki do pieczenia. Każdy z nich posmarować olejem. Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować je w kształcie trójkąta na przygotowanych papierach.
Pierwszy trójkąt posmarować lekko rozbitym białkiem, wyłożyć masę makową na całości. Na masę makową położyć posmarowany białkiem drugi placek, stroną z białkiem do maku i ściągnąć papier do pieczenia. Gotowy naciąć w sposób przedstawiony na zdjęciu.
Teraz każdy z naciętych kawałków zwijać wokół siebie tak jak przedstawiono na zdjęciu.
Gotową choinkę posmarować białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 45-60 minut.
Ostudzoną choinkę oprószyć cukrem pudrem, lub posmarować lukrem.
Smacznego :)
Ciasto dodaję do akcji prowadzonej przez Zapach Chleba :)
Świetna:)
OdpowiedzUsuńdziękuję!
UsuńŚwietny pomysł i wykonanie :) cudna ta choinka!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na drożdżowy wypiek z makiem :) wygląda niezwykle świątecznie :) pozdrawiam serdecznie M.
OdpowiedzUsuńChoineczka pięknie wyszła!!
OdpowiedzUsuńtotalnie mnie zauroczyłaś! :)
OdpowiedzUsuńPięknie podane, pięknie! :)
wygląda uroczo!:)
OdpowiedzUsuńŁucjo, piękna choina! Bardzo oryginalny i efektowny pomysł. :-)
OdpowiedzUsuńŚwietna, pięknie się prezentuje i robi wrażenie:-) a przy tym pewnie bardzo smaczna:-)
OdpowiedzUsuńJaka ładna, super pomysł i z pewnością pyszna :)
OdpowiedzUsuńPrzecudownie pomyślana! Śliczna:)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł. Choinka wyszła cudna :-)
OdpowiedzUsuńPiękna choinka!:)
OdpowiedzUsuńAle ona świetnie wygląda!! Super pomysł: )
OdpowiedzUsuńPomysł genialny ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńprześliczna :-)
OdpowiedzUsuńJest zachwycająca!
OdpowiedzUsuńPrzepiękna!!!
OdpowiedzUsuńŚliczności. pomysłowość na 2000%
OdpowiedzUsuńto jest cudeńko ! i na dodatek smaczne :)
OdpowiedzUsuńZachwycająca choinka, aż szkoda ją jeść!
OdpowiedzUsuńDzieło sztuki :)! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)!
OdpowiedzUsuńSpełnienia marzeń w Nowym Roku :)
UsuńPiękna i pyszna!
OdpowiedzUsuńDobrego 2014!
Nawzajem Amber :)
UsuńDo siego roku! :*
OdpowiedzUsuńwszystkiego dobrego w Nowym Roku!
UsuńNiech taneczny lekki krok
OdpowiedzUsuńbędzie z Tobą cały rok.
Niech prowadzi Cię bez stresu,
od sukcesu do sukcesu!
Szczęśliwego Nowego Roku.
przesyła cały Potravel, czyli
Agnieszka, Kuba i Zosia :)
pięknie dziękuję i nawzajem!
UsuńWspaniała! Kochana całej Rodzince życzę szczęśliwego Nowego Roku,pomyślności i spełnienia marzeń!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję! Szczęśliwego Nowego Roku!
UsuńŁucjo, pod tą choinką najlepsze życzenia z okazji Nowego Roku dla Was zostawiam.
OdpowiedzUsuńNiech Wam się darzy i niech szczęście i miłość Was nie opuszcza.
Pozdrawiam serdecznie.
dziękuję pięknie i również życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku ;)
UsuńAle fajowa! No i na te szydełkowe gwiazdki też ukradkiem łypię okiem, śliczne. Wszystkiego dobrego!
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie :) Wszystkiego dobrego!
Usuńwspaniały pomysł :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam, wyszła wspaniała! :)
UsuńPięknych Świąt Kochana, dla Ciebie i Rodzinki :) :*
Bardzo się cieszę :) Zdrowych i spokojnych Świąt! :)
UsuńJaka fajna choinka. Pomyślności w Nowym Roku życzę :-)
OdpowiedzUsuńzarąbista ta choinka, wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńPomyślności w Nowym Roku :)
Pomysłowa choineczka.
OdpowiedzUsuńCos pieknego ta choinka :-)
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacja:-) robiłam dla dzieci na Mikołaja. Tyle że pieklam 25 min i w zupełności wystarczyło bo ładnie rumiane było :-)
OdpowiedzUsuńChłodzi mu się w lodówce następna porcja,tym razem spróbuję gwiazdę z butelką zrobć ;-)
Cieszę się :-) czas pieczenia naturalnie uzależniony jest od piekarnika ;-) Pozdrawiam!
UsuńZ Nutella miało być...
OdpowiedzUsuń