"Kapuśniaczki" - tak u nas w domu nazywa się krucho-drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami, wg przepisu mojej mamy :)
Jest to nasza obowiązkowa potrawa wigilijna, choć tak je lubimy, że przyrządzamy znacznie częściej, przy innych spotkaniach rodzinnych. Podawane z gorącym barszczem czerwonym, bardzo dobrze smakują na ciepło i na zimno. Zapraszam :)
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 4 żółtka
- 100 g drożdży
- łyżka cukru
- łyżka soli
- szklanka gęstej śmietany 18%
- 1/2 kg zimnego masła lub margaryny
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Masło lub margarynę posiekać z mąką, dodać śmietanę z drożdżami i pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Składniki na farsz:
- 50 g suszonych grzybów
- 1 kg domowej kapusty kiszonej
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- olej rzepakowy
Grzyby
namoczyć w wodzie, ok. 2-3 godzin, kilka razy zmieniając wodę.
Następnie zalać świeżą wodą i obgotować na małym ogniu ok. 30 minut.
Grzyby odlać, zostawiając wodę. Kapustę obgotować przez 15 minut w wodzie z grzybów (razie potrzeby dolać wody), odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić
na oleju. Grzyby drobno pokroić, dodać do cebuli i podsmażać kilka
minut, następnie dodać drobno poszatkowaną kapustę. Farsz doprawić solą,
pieprzem i pieprzem ziołowym. Wystudzić.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, ciasto pokroić w niewielkie prostokąty, na które nakładać ostudzony farsz, zlepić brzegi i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika każdy kapuśniaczek posmarować białkiem. Piec ok 15 minut, aż się ładnie zrumienią.
Smacznego :)
* Kapuśniaczki można przygotować wcześniej i surowe zamrozić. Przed pieczeniem wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem i zostawić na kilka minut by się lekko rozmroziły, piec tak jak wyżej.
Przepis na kapuśniaczki dołączę do akcji prowadzonej przez Zapach chleba :)
Uwielbiam to ciasto, nie mówiąc o nadzieniu. Do barszczyku jak znalazł. Ale cisto KLASA!
OdpowiedzUsuńjuz za mna chodza kapusniaczki :) Wczoraj robiłam pierogi bo nie mogłam sie doczekac tych wigilijnych :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńCo roku obiecuje sobie, ze przygtuje takie kapusniaczki na Wigilie i co roku przekladam to na kolejne swieta :) W tym roku musze koniecznie je zrobic. Wygladaja wspaniale.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
nie mogę się doczekać robienia kapuśniaczków i pasztecików - to moje must have na Święta :))
OdpowiedzUsuńzawszę na święta idę do koleżanki i tam je tylko je!! :D One są cudowne, a u mnie w domu mało kto o nich wie i nie chcą ich robić :(
OdpowiedzUsuńZnakomity świąteczny przysmak! :)
OdpowiedzUsuńW zeszlym roku po raz pierwszy zrobilam kapusniaczki:-), i staly sié hitem w tym roku rowniez robie zamiast pierogow z kapusta i grzybami. Twoje Lucjo wygladaja mega apetycznie, mniam:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie jedzonko, nie tylko w okresie świątecznym :-)
OdpowiedzUsuńteraz na moim świątecznym stole kapuśniaczki pojawią się na pewno :) ależ narobiłaś mi na nie ochoty, mmm... :)
OdpowiedzUsuńU nas na święta się nie robi barszczyku ( no chyba że dla wybrednych:) z pasztecikami dlatego robię je cały rok, czasami zmieniając farsz i wiem, że Twoje są przepyszne:)
OdpowiedzUsuńMoja ciocia zawsze robiła na święta i przywoziła nam całą michę. Pyszne są!
OdpowiedzUsuńPyszne,specjalność mojej teściowej:)
OdpowiedzUsuńPyszne i do barszczyku akuratne :-)
OdpowiedzUsuńrobiłam z mięsem ostatnio podobne paszteciki:)
OdpowiedzUsuńTakich nie jadłam jeszcze, wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńDo barszczyku z buraczków będą idealne :-)
OdpowiedzUsuńIle kapusniaczkow wychodzi z tej ilosci maki ?
OdpowiedzUsuńWyszły mi 4 blaszki, ok. 14-16 sztuk na blaszce! ilość jest orientacyjna, wszystko zależy od wielkości kapuśniaczków :)
UsuńCiasto rozpływa się w ustach...przepyszne.
OdpowiedzUsuń