expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 10 grudnia 2013

Kapuśniaczki

"Kapuśniaczki" - tak u nas w domu nazywa się krucho-drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami, wg przepisu mojej mamy :)
Jest to nasza obowiązkowa potrawa wigilijna, choć tak je lubimy, że przyrządzamy znacznie częściej, przy innych spotkaniach rodzinnych. Podawane z gorącym barszczem czerwonym, bardzo dobrze smakują na ciepło i na zimno. Zapraszam :)

Składniki na ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 100 g drożdży
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • szklanka gęstej śmietany 18%
  • 1/2 kg zimnego masła lub margaryny
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Masło lub margarynę posiekać z mąką, dodać śmietanę z drożdżami i pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. 

Składniki na farsz:
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 kg domowej kapusty kiszonej
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • olej rzepakowy
Grzyby namoczyć w wodzie, ok. 2-3 godzin, kilka razy zmieniając wodę. Następnie zalać świeżą wodą i obgotować na małym ogniu ok. 30 minut. Grzyby odlać, zostawiając wodę. Kapustę obgotować przez 15 minut w wodzie z grzybów (razie potrzeby dolać wody), odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Grzyby drobno pokroić, dodać do cebuli i podsmażać kilka minut, następnie dodać drobno poszatkowaną kapustę. Farsz doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wystudzić. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. 
Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, ciasto pokroić w niewielkie prostokąty, na które nakładać ostudzony farsz, zlepić brzegi i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed  włożeniem do piekarnika każdy kapuśniaczek posmarować białkiem. Piec ok 15 minut, aż się ładnie zrumienią. 

Smacznego :) 

* Kapuśniaczki można przygotować wcześniej i surowe zamrozić. Przed pieczeniem wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem i zostawić na kilka minut by się lekko rozmroziły, piec tak jak wyżej.

Przepis na kapuśniaczki dołączę do akcji prowadzonej przez Zapach chleba :) 

21 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto, nie mówiąc o nadzieniu. Do barszczyku jak znalazł. Ale cisto KLASA!

    OdpowiedzUsuń
  2. juz za mna chodza kapusniaczki :) Wczoraj robiłam pierogi bo nie mogłam sie doczekac tych wigilijnych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co roku obiecuje sobie, ze przygtuje takie kapusniaczki na Wigilie i co roku przekladam to na kolejne swieta :) W tym roku musze koniecznie je zrobic. Wygladaja wspaniale.

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. nie mogę się doczekać robienia kapuśniaczków i pasztecików - to moje must have na Święta :))

    OdpowiedzUsuń
  5. zawszę na święta idę do koleżanki i tam je tylko je!! :D One są cudowne, a u mnie w domu mało kto o nich wie i nie chcą ich robić :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Znakomity świąteczny przysmak! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W zeszlym roku po raz pierwszy zrobilam kapusniaczki:-), i staly sié hitem w tym roku rowniez robie zamiast pierogow z kapusta i grzybami. Twoje Lucjo wygladaja mega apetycznie, mniam:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie jedzonko, nie tylko w okresie świątecznym :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. teraz na moim świątecznym stole kapuśniaczki pojawią się na pewno :) ależ narobiłaś mi na nie ochoty, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U nas na święta się nie robi barszczyku ( no chyba że dla wybrednych:) z pasztecikami dlatego robię je cały rok, czasami zmieniając farsz i wiem, że Twoje są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja ciocia zawsze robiła na święta i przywoziła nam całą michę. Pyszne są!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne,specjalność mojej teściowej:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne i do barszczyku akuratne :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. robiłam z mięsem ostatnio podobne paszteciki:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takich nie jadłam jeszcze, wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  17. Do barszczyku z buraczków będą idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ile kapusniaczkow wychodzi z tej ilosci maki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszły mi 4 blaszki, ok. 14-16 sztuk na blaszce! ilość jest orientacyjna, wszystko zależy od wielkości kapuśniaczków :)

      Usuń
  19. Ciasto rozpływa się w ustach...przepyszne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU