Mam przyjemność po raz drugi poprowadzić akcję "Na zakwasie i na drożdżach". Autorką comiesięcznej listy jest Wisła z bloga Zapach chleba. Pierwszą listę prowadziłam w zeszłym roku w lipcu i możecie ją obejrzeć tutaj.
W maju chciałbym Was ponownie zaprosić do gromadzenia przepisów na moim blogu. Szczególnie mile widziane będą przepisy na chleby i bułki pełne ziaren. Niech nasze pieczywo będzie wypełnione zdrowym ziarnem, kaszą i mąką z pełnego przemiału.
Wszystkie szczegóły akcji "Na zakwasie i na drożdżach" znajdziecie na blogu Zapach Chleba.
Aby wziąć w akcji należy:
- Opublikować w maju na swoim blogu wypiek wykonany na zakwasie lub na drożdżach, ewentualnie przaśny ale bez spulchniaczy (bez proszku do pieczenia i sody).
- Dodać baner akcji ze strony Zapach Chleba.
- Napisać podlinkowaną informację o tym, że wypiek bierze udział w majowej liście "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji.
- Zgłosić swój przepis wykorzystując formularz umieszczony na dole tego posta, klikając "Add your link" i wypełniając formularz zgłoszeniowy.
Orkiszowe bułeczki odrywane z nasionami chia
Mięciutkie, maślane bułeczki z mąką orkiszową i nasionkami chia. Idealne z masłem, miodem i szklanką mleka. Zapraszam :)
Składniki:
tortownica o średnicy 26 cm
- 350 g mąki orkiszowej, jasnej
- 250 g mąki pszennej
- 100 g roztopionego i przestudzonego masła
- 30 g świeżych drożdży
- 280 ml ciepłego mleka
- 2 jajka, roztrzepane
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 25 g nasion chia
- jajko
- ziarenka słoneczniku i sezamu do obsypania bułeczek
W tym samym czasie nasionka chia zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 20 minut by spęczniały.
Rozczyn połączyć z nasionkami, dodać pozostałe składniki. Zagnieść gładkie lśniące ciasto. Przykryć i odstawić na 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić, podzielić na równe części, ok. 70 g. Uformować w kulki i układać w tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia.
Przykryć i odstawić na 20 minut do napuszenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać ziarenkami.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, ok. 30 minut. Gdyby za mocno się rumieniły, przykryć papierem do pieczenia.
Smacznego :)
Orkiszowy Tartine Bread |
Orkiszowy chleb z kaszą gryczaną |
Może tym razem uda mi się dołączyć ;)
OdpowiedzUsuńFajna akcja :)
OdpowiedzUsuńTe bułeczki są genialne!
nasiona chia w bułeczkach? Nie słyszałam o tym pomyśle jeszcze, totalnie mnie zaskoczyłaś! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie! A do akcji postaram się dołączyć :)
Wspaniałe bułeczki:)a mąka jasna czyli jaki typ?
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądaj pysznie:)
OdpowiedzUsuńdo tej pory robiłam na słodko, może tym razem skuszę sie na Twoją propozycję?
miłego dnia, pozdrawiam:)
Smakowicie wygląda :) Lubimy takie wypieki!
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądają znakomicie. Ciekawa akcja :)
OdpowiedzUsuńŚwietna akcja! A bułeczki są wspaniałe, nasionka chia super odnajdują się w pieczywie
OdpowiedzUsuńbardzo fajne te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńNa pewno dołączę, właśnie przygotowuje wpis o chlebie z amarantusem :)))) Twoje bułeczki cudnie puszyste :)))
OdpowiedzUsuńBędę miała wiele pytań Łucjo do Ciebie, bo upiekłam chleb i .... sama zobaczysz?
OdpowiedzUsuńO-dziękujemy za zaproszenie :) Łucjo-bułeczki wyglądają wspaniale, lubimy takie do odrywania ;) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńBułeczki odrywane są jak malowane. Zdrowymi ziarnami oprószone, rumiane jak malowane :-) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńHo inserito il mio pane!! Grazie!!
OdpowiedzUsuńCzy zdążę się dołączyć z chlebem? Dzisiaj 1, a ja się obudziłam, że maj się już skończył :)
OdpowiedzUsuńOto mój wypiek: http://smakowitychleb.pl/orkiszowy-tartine-bread/
Pozdrawiam serdecznie,
Tosia.
Tosiu też zapomniałam dołączyć jeden swój chlebek. Wkleję je ręcznie :) Pozdrawiam!
UsuńI jak sytuacja? Już nie udało się dodać? :) Szkoda, bo lista bardzo apetyczna.
UsuńPozdrawiam!
Super, dziękuję :)
UsuńCudnie wyglądają te wszystkie wypieki :) Początek z Twoimi odrywanymi bułeczkami był bardzo zachęcający do zaglądania tutaj i umieszczania swoich propozycji. To piękne, że wypiek domowego pieczywa tak jednoczy i możemy podzielić się własnymi przepisami raz u Wiesi, innym razem u Ciebie, a kiedy indziej u Małgosi i Piotra. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTak, co jeden wpis to lepszy i bardziej kuszący. Domowe pieczywo ma w sobie moc :)
UsuńDziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)
Super pomysł na bułeczki. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń