expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 12 grudnia 2013

Placuszki piernikowe z gruszką

 
Lekkie placuszki z serkiem mascarpone, podkręcone przyprawą do piernika i gruszkami. Podczas smażenia po całym domu rozchodził się wspaniały zapach przypraw korzennych :) Myślę że Wam posmakują, zapraszam!
Składniki:
  • 250 serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 1 szklanka i 2 kopiaste łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 gruszki
Gruszki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Do miseczki przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Jajka lekko roztrzepać, dodać serek i cukry, zmiksować. Wlać mleko, wsypać mąkę z dodatkami. Zmiksować do połączenia składników (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany), odstawić na 15 minut. Dodać startą gruszkę, wymieszać. Patelnię delikatnie posmarować olejem, na dobrze rozgrzaną nakładać niewielkie ilości ciasta, kiedy górna warstwa placuszka pokryje się pękającymi pęcherzykami powietrza, obracać na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażać. Kolejne smażyć bez dolewania oleju. 
Do smażenia można wykorzystać metalowe foremki do ciastek. 
Smacznego :)

Placuszki zostały zrobione z myślą o Festiwalu Pierniczków organizowanym przez Majankę :) 
Festiwal

26 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis Łucjo, reniferki są cudne, bezpretensjonalne i wygladają nieziemsko smacznie

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko jakie mam zaległości! Idę poczytać co pysznego ostatnio przygotowywałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  3. co za kształt obłędny !!! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne :) i już czuję ich zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyjątkowo fajne placuszki, zwłaszcza pomysł z pieczeniem ich w foremkach o świątecznych wzorach podba mi się bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne Ci wyszły! Aż zazdroszczę tych foremek :) Urocze wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piernik i gruszka??? Przepysznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie mają uroczy kształt ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe połączenie smaków - piernik, gruszka - to brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudne kształty ,placuszki wspaniałe!.

    OdpowiedzUsuń
  11. w światecznym klimacie:) bardzo fajny pomysl:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ojej, cudowne, wyobrażam sobie jak wspaniale muszą pachnieć, nie mówiąc już o ich smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale mają piękny kształt!

    OdpowiedzUsuń
  14. dziękuję pięknie za wszystkie komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. fantastyczne!! A jaka świetna forma! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Placuszki boskie, jeszcze takich nie jadłam. foremka faktycznie fajna :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękne są te placuszki . Mają sliczny kształt.
    Bardzo dziękuję za udział w Festiwalu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU