Rolady bezowe są już na blogu, mimo to nie mogłam odmówić sobie wykonania mojej ulubionej, z jagodami :)
Jest to propozycja lipcowej Weekendowej Cukierni, której gospodarzy Małgosia z blogu Smaki Alzacji.
Rolada jest lekka, delikatna i rozpływająca się w ustach. Dzięki skórce cytrynowej mocno aromatyczna. Przełożona kremówką i jagodami. Doskonały deser na każdą okazję :) Latem nie może jej u nas zabraknąć :)
Składniki:
- 6 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- cukier puder do oprószenia
Dodatkowo dodałam 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Składniki na krem:
- 200 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- 60 ml polewy cytrynowej (u mnie kilka kropel soku z cytryny)
- 250 g jagód
Blachę o wymiarach 38x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko go posmarować olejem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni.
Białka ubić. Cukier wymieszać z mąką ziemniaczaną. Gdy piana będzie już sztywna dodawać łyżka po łyżce cukier, za każdym razem dokładnie miksując, tak by cukier całkowicie się rozpuścił. Na końcu dodać ocet i skórkę cytrynową, dokładnie wymieszać i wyłożyć masę białkową na papier do pieczenia. Piec 20 minut. Gdyby beza za bardzo się zrumieniła przykryć ją papierem. PO upieczeniu bezę wyjąć i studzić 10 minut, następnie wyłożyć ją na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę, górą do dołu. Delikatnie zdjąć papier.
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, sok z cytryny i skórkę.
Krem wyłożyć na bezę, pozostawiając z jednego
krótszego boku odstęp na 3 cm, by przy zwijaniu rolady nadzienie nie
wyciekło.
Na kremie ułożyć jagody. Zwinąć roladę od drugiego krótszego boku. Obłożyć ściereczką i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Następnie roladę pokroić i podawać.
Przechowywać w lodówce maksymalnie 2 dni. Ale myślę że zjecie ją szybciej :D
Przechowywać w lodówce maksymalnie 2 dni. Ale myślę że zjecie ją szybciej :D
Wygląda fantastycznie!I tak pięknie podana:)
OdpowiedzUsuńdziękuję Aguś :)
Usuńmmm, rolada 1sza klasa! Pięknie się prezentuje ten biały krem w towarzystwie borówek :)
OdpowiedzUsuńNo, coś pieknego i coś pysznego! Dla mnie, taka bezowa rolada z owocami to słodka kwintesencja lata... :-)
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
Usuńrewelacyjnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszła, w smaku zapewne rewelacyjna :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) rewelacja :)
UsuńPyszna rolada, sama bym zjadła kawałek. Cytrynowa do tego super :-)
OdpowiedzUsuńtak cytryna w niej to strzał w dziesiątkę :)
UsuńNigdy jeszcze bezowej nie robiłam. Czas spróbować, tym bardziej, że tak cudownie mnie do tego zachęciłaś:)
OdpowiedzUsuńmiło mi i zachęcam :)
Usuńfantastyczna... piękna...
OdpowiedzUsuńcudna:) diękuję,że upiekłaś!
OdpowiedzUsuńcała przyjemność po mojej stronie :)
Usuńmmmm! ale wygląda!
OdpowiedzUsuńOszszszsz... niom.... ;)
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie:D
OdpowiedzUsuńNigdy rolady nie roniłam, a Twoja wygląda fantastycznie. Chyba się skuszę też zrobię:-)
OdpowiedzUsuńskuś się a nie będziesz żałować :) ja jestem od niej uzależniona :)
Usuńśliczna jest! Pięknie wygląda i kusi bardzo :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńwygląda tak delikatnie... super propozycja z borówkami :)
OdpowiedzUsuńpysznie...
dziękuję :)
UsuńPrzepyszna rozpusta! :D
OdpowiedzUsuńMusi być wspaniała, uwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuńfenomenalna! :)
OdpowiedzUsuńMistrzostwo świata...idealna rolada, chyba skuszę się na Twój przepis.
OdpowiedzUsuńRolada jest pyszna jak piękna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak puszyste ciasta do tego jagody... mniam!!!
Pozdrawiam T.C.
Muszę mieć zakaz na wchodzenie na Twojego bloga o tej porze, bo aż ślinka leci i w brzuszku burczy od takich smakołyków :)
OdpowiedzUsuń