expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 4 lipca 2013

Bułeczki drożdżowe z czereśniami

Bułeczki drożdżowe z czereśniami. Nie za słodkie, puchate, mięciutkie. Po prostu pyszne :) Słodyczy nadają im karmelizowane w miodzie czereśnie, ciasto samo w sobie słodkie nie jest. 
Bułeczek wychodzi dużo, zrobiłam 12 dużych bułek. Równie dobrze smakują następnego dnia. 
Przepis na bułeczki wzięłam z programu Tomasza Jakubiaka "Jakubiak w sezonie", lekko go zmodyfikowałam i podaję tak jak zrobiłam.

Składniki na ciasto:
  • ¼ kostki drożdży
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól
  • 3 łyżki cukru
  • 5 jaj
  • 600 g mąki
  • 350 g masła (roztopionego i wystudzonego)
Czereśnie karmelizowane:
  • 600 g czereśni
  • 5 łyżek jasnego miodu
  • skórka z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny

Drożdże rozpuścić w mleku wymieszanym z wodą, cukrem i solą. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i 3 jajka. Mieszać mikserem, używając haków do ciasta drożdżowego, na wolnych obrotach, po czym dodać pozostałe jajka i masło. Mieszać około 15 min, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od miski. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki. Lekko rzadkie ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
W tym czasie wydrylować czereśnie. Przełożyć na patelnię. Zalać sokiem z cytryny, dodać skórkę i dusić aż powstanie lekki dżem. Schłodzić. Gotowe ciasto wyjąć na obsypaną mąką stolnicę i podzielić na małe kulki. (u mnie po ok. 140 g, ale można troszkę mniejsze)  Kulki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku zrobić delikatne wgłębienie i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Po wyrośnięciu nałożyć po łyżce czereśni i piec bułeczki około 20 min w temperaturze 170 stopni C aż się zrumienią. Przed wyciagnięciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.
Smacznego :)

 Owoce z sadu i dzialki

19 komentarzy:

  1. Jakie wspaniałości-mnie takie nigdy nie wyjdą.Drożdże mnie nie lubią,a ja tak bardzo lubię drożdżowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też wczoraj robiłam drożdżowe z czereśniami! :) jakaś telepatia :) piękne bułeczki i zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne i bardzo apetyczne:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. porywam dwie do popołudniowej kawy! A co :D

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham czereśnie!
    co ja bym dala za taka bułeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe, i te czeresienki jak wyglądają jak w koszyczku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ładne zdjęciu, dzięki czemu oczy jedzą:) poazdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj na pewno smakowały rewelacyjnie! Rozmarzyłam się :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne bułeczki. Z czereśniami nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Powodują silne burczenie w brzusiu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jakie one puchate! jak obłoczki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ślicznie wyglądają :-) ja zbieram się do zaplanowanych na jutro jagodzianek - jeśli kupię jagody...

    OdpowiedzUsuń
  13. super wyrosły!:) no i z czereśniami, jakoś zauważyłam, że niektórzy w ogóle z nimi wypieków nie robią (dziwiono się mnie jak ciasto robiłam) a to takie pyszne owoce:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z czereśniami nie jadłem jeszcze, a takie buły to super przekąska do kawy.Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU