Lekki i delikatny chleb włoski z rozmarynem. Podkręciłam jego smak dodając przyprawę do chleba włoskiego Kamis, dzięki której był jeszcze bardziej aromatyczny, a podczas pieczenia po domu roznosił się cudowny zapach. Świetnie komponuje się z serami i wędliną. Zapraszam :)
Składniki na bigę:
- 65 g letniej wody
- 2 g drożdży instant
- 100 g mąki pszennej
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić w
temperaturze pokojowej na 1 godzinę. Następnie wstawić do lodówki na
8-16 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
- cała biga
- 300 g letniej wody
- 5 g drożdży instant
- 500 g mąki pszennej
- 65 g oliwy z oliwek
- 10 g świeżego rozmarynu, grubo posiekanego
- 15 g soli
- 3 łyżeczki przyprawy do chleba włoskiego Kamis
Składniki ciasta wymieszać i wyrabiać przez około 13-15 minut, aż
ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1,5 - 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie równe części i uformować
podłużne bochenki około 25 cm długości (u mnie okrągłe chlebki), które ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce - zachowując przynajmniej 8 cm odstępu. Całość przykryć i odstawić do wyrastania na około 45 - 60 minut. Wyrośnięte chlebki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 30-40 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Źródło: Tak sobie pichcę
To jest po polsku Pan Chleb !
OdpowiedzUsuńZ twarogiem też bym zjadła , ma piękny miękisz.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńAleż musiało pachnieć w całym mieszkaniu!! chlebuś piękny i na pewno bardzo smakowity:)
OdpowiedzUsuńLubię włoskie pieczywo - jest delikatne i bardzo aromatyczne. Zapisuję sobie Twój przepis, z przyjemnością wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńSuper chlebek, bardzo lubię ta przyprawę do chleba. Daje fajny smak :-)
OdpowiedzUsuńNo i znów pysznie:)powiedz mi,kiedy Ty na to wszystko znajdujesz czas?A może doba u Ciebie jest dłuższa:)?
OdpowiedzUsuńCudowny ,a przyprawę muszę kupić koniecznie.
OdpowiedzUsuńAleż cudownie wygląda! Podziwiam :)
OdpowiedzUsuńPiękne wyrośnięty chlebuś:-)
OdpowiedzUsuńChleb marzenie! Wieki już nie piekłam, muszę jak najszybciej uruchomić domową piekarnię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
nie wiem skąd czerpiesz inspiracje na te cudowne chlebki, ale to chyba studia bez dna ;D
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyrósł!
OdpowiedzUsuńWspaniały! Muszę go kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńależ musi być pyszny i pachnący... mmm...
OdpowiedzUsuńjak musiało pachnieć w domu podczas pieczenia, chlebek wygląda super
OdpowiedzUsuńChleb z aromatem rozmarynu - rozmarzyłam się :)
OdpowiedzUsuńKanapka z takiego chleba z serem to brzmi cudownie !
Pięknie wyrósł Ci chleb Łucjo.
chleb z rozmarynem, to musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuń