Aromatyczne curry warzywne inspirowane kuchnią indyjską. Pełne smaków, kolorów i
wiosennych warzyw. W daniu króluje przede wszystkim groszek, który jest bohaterem aktualnego numeru magazynu "Kocioł".
Zapraszam do lektury wszystkich tych, którzy jeszcze nie czytali:
Składniki:
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- 1 łyżeczka adżwanu
- 1 łyżeczka kopru włoskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 6 liści curry
- ¼ łyżeczki asafetydy
- sól
- 3 cm imbiru
- ½ papryczki chilli
- 250 ml mleczka kokosowego
- 400 ml wody
- 1 cebula
- 1 marchewka
- ½ cukinii
- ½ kalafiora
- 1 łodyga selera naciowego
- 300 g groszku cukrowego
- 300 g groszku zielonego
- 1 garść szpinaku
- 1 pęczek kolendry
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki masła klarowanego
Warzywa
kroimy w kostkę. W szerokim rondlu rozgrzewamy masło. Wrzucamy kmin, gorczycę i
adżwan. Prażymy chwilę, gdy zaczną pachnieć dodajemy cebulę i smażymy do
zezłocenia. Wsypujemy marchew i podlewamy odrobiną wody. Kiedy zacznie się
gotować dodajemy liście curry, imbir, chilli, kurkumę i asafetydę. Po dwóch
minutach wrzucamy pozostałe warzywa i podlewamy wodą tak by mogły się w niej zagotować,
ok. 5 minut. Wlewamy mleczko kokosowe. Na małym ogniu gotujemy, aż curry
zgęstnieje. Doprawiamy solą. Zdejmujemy z ognia. Skrapiamy sokiem z cytryny i
obsypujemy kolendrą.
Curry podałam z ryżem. Polecam również purisy, nadymające się chlebki smażone na głębokim tłuszczu.
Smacznego :)
Jakie pyszne curry :)
OdpowiedzUsuńMleczko kokosowe i curry to świetne i pyszne połączenie :) Całość wygląda baardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie!.
OdpowiedzUsuńjakie dobreeee:)
OdpowiedzUsuńpyszne danie, pełne smaków i aromatów :)
OdpowiedzUsuńświetne, aromatyczne, a jednocześnie delikatne danie!
OdpowiedzUsuńJakie to dobre sama bym się rzuciła na całą patelnię, moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuń