Strony

wtorek, 16 czerwca 2015

Curry kokosowe z groszkiem



Aromatyczne curry warzywne inspirowane kuchnią indyjską. Pełne smaków, kolorów i wiosennych warzyw. W daniu króluje przede wszystkim groszek, który jest bohaterem aktualnego numeru magazynu "Kocioł". 
Zapraszam do lektury wszystkich tych, którzy jeszcze nie czytali:

 Składniki:
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy
  • 1 łyżeczka adżwanu
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 6 liści curry
  • ¼ łyżeczki asafetydy
  • sól
  • 3 cm imbiru
  • ½ papryczki chilli
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml wody
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • ½ cukinii
  • ½ kalafiora
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 300 g groszku cukrowego
  • 300 g groszku zielonego
  • 1 garść szpinaku
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki masła klarowanego

Warzywa kroimy w kostkę. W szerokim rondlu rozgrzewamy masło. Wrzucamy kmin, gorczycę i adżwan. Prażymy chwilę, gdy zaczną pachnieć dodajemy cebulę i smażymy do zezłocenia. Wsypujemy marchew i podlewamy odrobiną wody. Kiedy zacznie się gotować dodajemy liście curry, imbir, chilli, kurkumę i asafetydę. Po dwóch minutach wrzucamy pozostałe warzywa i podlewamy wodą tak by mogły się w niej zagotować, ok. 5 minut. Wlewamy mleczko kokosowe. Na małym ogniu gotujemy, aż curry zgęstnieje. Doprawiamy solą. Zdejmujemy z ognia. Skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy kolendrą. 
Curry podałam z ryżem. Polecam również purisy, nadymające się chlebki smażone na głębokim tłuszczu. 
Smacznego :)




8 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)