W czerwcowej piekarni Amber zaprosiła nas do wspólnego wypiekania chleba, który zaproponowała Dana z bloga Leśny Zakątek. Po właściwą recepturę zapraszam do Dany, ponieważ ja zmieniłam przepis i upiekłam swój własny chleb. Proponowane składniki zamieniłam na kaszę jaglaną i ugotowane ziemniaki. Chleb wyszedł smaczny, pachnący i wilgotny. Długo zachowuje świeżość. Wyszedł mi dość niski, ponieważ niepotrzebnie rozłożyłam go na dwie foremki. Zapraszam do skorzystania zarówno z Dany jak i mojego przepisu. Myślę, że oba chleby są tego warte.
Składniki na zaczyn:
- 150g zakwasu żytniego razowego*
- 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100g mąki pszennej typ 750
- 50g mąki gryczanej
- 200g wody
* Stosunek wody do mąki to 150:100.
Składniki zaczynu łączymy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 14 - 16 godzin.
- 100 g kaszy jaglanej
Jednocześnie z zaczynem, szykujemy kaszę - zalewając ją przegotowaną wodą.
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn, 700g
- 150g wody
- sól morska, około 1 płaskiej łyżki
- 300g mąki pszennej chlebowej
Dodatkowo:
- 200 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków
- namoczona wcześniej kasza jaglana
Do zaczynu dodajemy wodę z solą, mieszamy. Następnie dodajemy utłuczone ziemniaki, kaszę i stopniowo mąkę pszenną. Wszystko mieszamy, wyciągamy ciasto na blat i podsypując delikatnie mąką zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.
Dajemy mu odpocząć około 10 minut. Następnie przekładamy do długiej keksówki. Odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrastania.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni, po 15 minutach temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec ok 30-40 minut. Gdyby chleb za bardzo się rumienił przykryć papierem do pieczenia. Gotowy, pukany od spodu wyda głuchy dźwięk.
Kroić po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego :)
Razem ze mną chleb upiekli:
Agnieszka z bloga Polska zupa
Amber z bloga Kuchennymi drzwiami
Dana z bloga Leśny zakątek
Ela z bloga W poszukiwaniu slowlife
Łucja z bloga Fabryka kulinarnych inspiracji
Gucio z bloga Kuchnia Gucia
Renata z bloga Codziennik kuchenny
Tosia z bloga Smakowity chleb
Amber z bloga Kuchennymi drzwiami
Dana z bloga Leśny zakątek
Ela z bloga W poszukiwaniu slowlife
Łucja z bloga Fabryka kulinarnych inspiracji
Gucio z bloga Kuchnia Gucia
Renata z bloga Codziennik kuchenny
Tosia z bloga Smakowity chleb
Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Wisłę z bloga "Zapach chleba"
Wspaniały!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przez fakt, że każdy mógł dobrać własny skład chleba.
Dziękuję Ci Łucjo!
Bardzo ciekawy chlebek :-) pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne dziurki ma Twój chlebek a dodatek kaszy jaglanej jest jak najbardziej biblijnym dodatkiem:)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis, jestem niesamowicie ciekawa, jak ten chleb smakował: )
OdpowiedzUsuńCiekawy chlebek :) Pięknie Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńpyszności aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńi piękne zdjęcia
pozdrawiam i życzę smacznych pomysłów :)
O takim chlebku to ja nawet nie słyszałam, a szkoda bo wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńŁucjo, ciekawe są Twoje zmiany. Chlebek piękny. Dziękuję za wspólne czerwcowe wypiekanie.
OdpowiedzUsuńŁucja, pomysł z ziemniakami bardzo dobry a chleb świetnie się prezentuje. Zdjęcie piękne!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie i przesyłam pozdrowienia!
Łucja u ciebie wszystkie chleby są biblijne i piękne. Jak dla mnie cudny. Jeszcze takiego nie jadłam
OdpowiedzUsuńChlebek cudny. Bardzo żałuję, że tym razem nie mogłam dołączyć;-(
OdpowiedzUsuńPyszny musi być bo wygląda wspaniale :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńkuszący chlebek, piękna nazwa;)
OdpowiedzUsuń