Delikatne placuszki z cukinii, podkręcone mocno wyczuwalnym aromatem wędzonego twarogu. Doskonale komponują się z sosem ziołowym na bazie jogurtu. Zapraszam :)
Składniki na placuszki:
- 350 g młodej cukinii
- 1 cebula
- 100 g wędzonego twarogu
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól morska
- olej do smażenia
Składniki na sos ziołowy:
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- garść listków bazylii
- garść listków kolendry
- garść natki pietruszki
- sok z ½ cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, osolić i odstawić na 15 minut. Na sicie odsączyć sok. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Mikserem lekko ubić jajka, dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i przyprawy. Następnie wszystko połączyć z cukinią i cebulą.
Placuszki smażyć do zrumienienia na niewielkiej ilości
oleju. Delikatnie przekładać na papier do osączenia z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z przygotowanym sosem.
Świetny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki. Są rewelacyjne w smaku :-)
OdpowiedzUsuńNie ma u mnie lata bez tych pysznych placuszków! :)
OdpowiedzUsuńpiekne :) kocham cukinie
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńkulinarny must have tego lata! :)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię!
OdpowiedzUsuńZarówno placuszki jak i sos bardzo mi się podobają! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie zaciekawił ten wędzony twaróg, poszukam :)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam placuszki z cukinii, w tym sezonie jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńAle mi apetytu narobiłaś :D Usmażę jutro na obiad :D
OdpowiedzUsuńW tym sezonie jeszcze nie robiłam placuszków, ale rok temu jadłam je co dwa tygodnie, uwielbiam! Pysznie podane
OdpowiedzUsuńPrzyznam się szczerze że w dzieciństwie nie przepadałam za takimi plackami z cukini. Może dlatego że nie lubiłam cukini. Może gdyby wtedy wyglądały jak te to moje uprzedzenia do cukini byłyby inne
OdpowiedzUsuńO mniam, wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio smażyłam kotlety z cukinii z dodatkiem szpinaku i były znakomite! Twoje placuszki wyglądają równie smakowicie, więc chętnie wypróbuję Twoją recepturę ;)
OdpowiedzUsuńPlacuszki z cukinią są przepyszne! Już nie długo będziemy takie robić (mamy nadzieję bo dawno nas na naszym ogrodzie ni było i nie wiemy w jakim stanie nasze cukinie aktualnie się znajdują :P).
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki wszelkiej maści :) na ciepło, na zimno... pochłaniam jeden za drugim
OdpowiedzUsuńJakie fajne placuszki. Bardzo lubię cukinię. Nic tylko zajadać ze smakiem. Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuń