Wianuszek Gdański pieczony na święta wielkanocne to u nas w domu tradycja :) Mama piecze go od lat, ponieważ wszyscy go uwielbiamy. A największym jego fanem jest mój mąż :D
Ciasto jest lekkie i nie za słodkie. Proste w przygotowaniu i nie drogie. Polecam :)
Składniki na ciasto:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Formę z kominem wysmarować masłem i wysypać kaszą manną.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Wlać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 30 minut. Do suchego patyczka. Ciasto mocno urośnie, po czym lekko opadnie. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić ciasto jeszcze parę minut w formie, po czym delikatnie wyciągnąć je na kratkę i całkowicie wystudzić. Ciasto jest bardzo delikatne.
Składniki na masę:
- 1/2 litra mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 200 g miękkiego masła
- 60 g cukru pudru
- olejek migdałowy
Dodatkowo potrzebne będą:
- 100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
- łyżka masła
- olejek migdałowy
W rondelku ugotować mleko z kaszą. Gotować mieszając, ok 10 minut. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder i ucierać aż się rozpuści. Cały czas ucierając dodawać kaszę mannę. Na koniec dodać kilka kropli olejku migdałowego.
Na patelni roztopić masło, wsypać płatki owsiane i kilka kropli olejku migdałowego. Prażyć płatki do zrumienienia. Wystudzić.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż dwa razy. Przełożyć kremem blaty i całe ciasto w koło.
Ciasto obsypać płatkami owsianymi. Schłodzić w lodówce.
Smacznego :)
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggie która zbiera przepisy wielkanocne. http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html
oraz w akcjach:
Jakie piekne ciasto!!! Ale bedziesz miala smakolyki na swieta!
OdpowiedzUsuńA ja też je mam:) Upiekło się pięknie,jutro będzie degustacja:)
UsuńAle piękne! sama jestem Gdańszczanką i wypadałoby upiec.. zapisuję sobie, nie wiem czy się wyrobię w tym roku, ale.... przepis napewno wypróbuję! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńbędzie mi bardzo miło :) pozdrawiam :)
UsuńCudowne, wygląda bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuńŁucjo, jak byłam mała to w moim domu regularnie mam piekła wieniec gdański - nie jadłam go 30 lat...
OdpowiedzUsuńpiękne przystrojenie świąteczne, pozdrawiam:)
Super ślicznie wygląda, jeszcze takiego ciasta nie znałam, dziekuję za dodanie do kolekcji i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o tym cieście, a przepadam za masami z kaszy manny, wygląda smakowicie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! :) jestem ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPamiętam ten smak ... kojarzy mi się właśnie z Wielkanocą. Przepyszny jest ten wianuszek :) ja niestety jeszcze nie dysponuję formą do pieczenia babek, ale kto wie, może jak już się jej dorobię to go upiekę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco.
T.C.
Wspaniała baba:-), zjadłabym kawałeczek:-)
OdpowiedzUsuń