expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 9 maja 2014

Ciasto bananowo-szpinakowe


Ucierane ciasto z bananami i szpinakiem. Lekkie, pachnące i przykuwające uwagę. Moje dzieci bardzo mocno zaangażowały się w pomoc przy pieczeniu. Zuzia pytała kiedy zrobię wersję różową :)  Zapraszam! 

Składniki na formę 28x10 cm + foremki na babeczki:
  • 250 g obranych bananów
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 duże garści liści młodego szpinaku (ok.120 g)
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 300 ml oleju
  • 460 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kolorowa posypka do dekoracji
Dodatkowo: szklanka cukru pudru + łyżeczka soku z cytryny i odrobina gorącej wody - całość dokładnie wymieszać, tak by powstał dość gęsty lukier. W razie potrzeby dosypać cukru lub dolać gorącej wody. 
 
W jednym pojemniku rozdrobnić blenderem banany, w drugim liście szpinaku. 
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Stale miksując stopniowo dodawać serek mascarpone. Następnie dodać rozdrobnione banany, cienkim strumieniem olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. 
2/3 ciasta przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Do pozostałej 1/3 ciasta dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Część zielonego ciasta przełożyć do foremek na babeczki, a resztę wylać na jasne ciasto i widelcem delikatnie zamieszać gdzieniegdzie obydwa kolory ciasta, tak aby utworzyły się esy floresy. 

Ciasta piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Ciasto w dużej formie około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka, a babeczki przez 15-20 minut. Upieczone, po 5 minutach wyciągnąć z formy i ostudzić na kratce. Wystudzone babeczki pokruszyć na drobne kawałki. Natomiast ciasto posmarować lukrem i obsypać zielonymi okruszkami i kolorową posypką. 


Źródło: Kraina rozkoszy podniebienia



A tu synek, który zawsze towarzyszy mi podczas sesji zdjęciowej, tu koniecznie stara się udekorować ciasto kwiatuszkami :)


35 komentarzy:

  1. Wygląda bajkowo - shrekowo :) Porywam przepis !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto z jadalnym"mchem"-ale mnie zaciekawiłaś przepisem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysł na ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo, bardzo ciekawe ciasto:-). Z chęcią wypróbowałabym:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawi mnie jego smak:)) Na pierwszy rzut oka myślałam, że to jakaś pieczeń ze szpinakiem:) A tu taka niespodzianka;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspanialy zielony kolor i swietny pomysl na przemycenie szpinaku:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jaki słodziak! Pomaga-dzielny :) kwiatki widocznie tam musiały być! :D
    Ale super pomysł z tym ciastem, zawsze mnie zaskakujesz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana :) jednak to nie mój pomysł tylko Ani !

      Usuń
  8. Wooooow, co za połączenie :-) Strasznie jestem ciekawa jak to ciasto smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjawiskowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ cudownie wygląda! Wręcz bajkowo. Jestem zachwycona! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To ciasto wygląda świetnie! Jestem bardzo ciekawa jego smaku: ))

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy pomysł :) Ciasto musi być fajnie wilgotne, skoro znajdują się w nim i banany i mascarpone :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczne połączenie! Jestem ciekaw tego smaku! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest bananowe :) szpinak daje tylko kolor, nie zmienia smaku ciasta ! :)

      Usuń
  14. fantastyczny pomysł :-) ja kiedyś robiłam całe zielone, ale to też mi się podoba ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zaczarowałaś mnie tym ciastem :)
    Miałam weekendowo ciasto z rabarbarem i truskawkami upiec, a tera muszę zmienić plany :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Urocze w tym zielonym sweterku!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie śliczne to ciasto! ; )
    Wspaniały pomysł! *.*
    Gratuluję odwagi. c:

    OdpowiedzUsuń
  18. Niebywałe ciacho;) ostatnie zdjęcie z łapką jest najładniejsze:))) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. piękne ciacho , gratuluje

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardo fajny pomysł i zainspirował mnie do kolejnych słodkich wypieków :D

    OdpowiedzUsuń
  21. ciekawie wygląda :) podoba mi się pomysł z bananem :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jesienią u nas zawiało a u ciebie piękna zielona wiosna w postaci fajnego ciacha i trawki na nim. Wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  23. Wow, jak to super wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU