Brioszki z serem, suszonymi pomidorami i kukurydzą. Drożdżowe bułeczki, które sprawdzą się jako pożywna przekąska, a potrafią zaspokoić nawet duży głód :) Doskonale smakują na ciepło i na zimno, dlatego można je zabrać do pracy na drugie śniadanie.
Do przygotowania brioszek użyłam ser Gouda Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, który otrzymałam w ramach współpracy :)
Składniki na 5 bułeczek:
- 250 g margaryny
- 500 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 150 ml mleka
- 4 jaja
- 1 jajko do posmarowania
Nadzienie:
- 250 g pomidorów suszonych w oliwie
- 150 g żółtego sera (użyłam Goudy MSM Mońki)
- 1 mała ostra papryczka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 łyżeczki sól
Margarynę roztopić, ostudzić. Mleko lekko podgrzać. Jaja ubić.
Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z cukrem, solą i
drożdżami. Wlać ciepłe mleko, jaja i dokładnie wymieszać.
Wlać margarynę i wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką, Ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne, bardzo dobrze się wyrabia.
Przykryć folią spożywczą i
wstawić do lodówki na 8 godzin.
Przygotować farsz.
Pomidory osączyć z oliwy i drobno pokroić. Ser zetrzeć na
tarce. Papryczkę drobno pokroić, bez pestek. Dodać kukurydzę. Wszystko
wymieszać. Doprawić solą.
Ciasto podzielić na 5 równych części. Każdy kawałek
rozpłaszczyć, nałożyć farsz i zlepić, formując bułeczkę.
Posmarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, przez ok. 30 minut. Podawać na ciepło.
Smacznego :)
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, przez ok. 30 minut. Podawać na ciepło.
Smacznego :)
Źródło: Brioszki - Sól i pieprz, farsz - pomysł własny
uwielbiam takie nadziewane buły!!! :)
OdpowiedzUsuńja też :)
UsuńPychota !!! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńFajne te brioszki :) Z chęcia bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńMogę jedną? Bo język mi ucieknie...
OdpowiedzUsuńczęstuj się :)
UsuńSwietne,dobre na drugie sniadanie do pracy:)
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
UsuńŚwietny pomysł, ten farsz wygląda cudnie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWspaniały przepis, zabrakło mi w tym wszystkim tylko nazwy producenta ostrej papryczki.
OdpowiedzUsuńO mniam, ależ smakowite bułki~:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńBardzo apetyczne. Świetna przekąska.
OdpowiedzUsuńNie jadłam ale bym chętnie zjadła. Smaki mi zrobiłaś :-)jedną dla mnie zostaw
OdpowiedzUsuńbułki wytrawne są idealne dla mnie:D w ciemno porywam jedną:d
OdpowiedzUsuń