Wrześniowa propozycja wirtualnej piekarni Ani z bloga Kuchennymi drzwiami to chleb z tartym jabłuszkiem. Pieczony na zakwasie żytnim, z dużą ilością mąki orkiszowej, o miękkim, wilgotnym wnętrzu. Dekorowany jabłkami, które nadają skórce przyjemnej słodyczy. Przepis zaproponowała Dana z bloga Leśny Zakątek.
Zapraszamy :)
Składniki zaczynu:
- 2 łyżki zakwasu żytniego
- 200g mąki żytniej typ 720
- 150g wody
- 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach
Ciasto właściwe:
2 formy 25 x 11
- cały zaczyn
- 500g mąki żytniej typ 720
- 200g mąki orkiszowej jasnej
- 550g wody
- 20g soli himalajskiej.
- 1 jabłko do dekoracji
Wyrabiamy gładkie ciasto i zostawiamy na 30 minut by odpoczęło. Po tym czasie przekładamy do foremek i odstawiamy do wyrastania na 1,5 - 2,5 godziny.
Chleb dekorujemy plastrami jabłka.
Pieczemy w 230 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę i dopiekamy 40 minut w 210 stopniach.
Smacznego :)
Pieczemy w 230 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę i dopiekamy 40 minut w 210 stopniach.
Smacznego :)
Razem ze mną chleb upiekli:
Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Codziennik kuchenny
Fabryka kulinarnych inspiracji
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W mojej kuchni
W poszukiwaniu slow life
Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Codziennik kuchenny
Fabryka kulinarnych inspiracji
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W mojej kuchni
W poszukiwaniu slow life
Ślicznie zrumieniony!
OdpowiedzUsuńBradzo miło, że jesteś we wrześniowej Piekarni.
Pozdrowienia.
Bardzo ładnie ponacinany jabłkami bochenek i pewnie dużo aromatu jabłka w środku chleba.
OdpowiedzUsuńprezentuje się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńCudowny przepis. Na pewno wykorzystam. Zapraszam do siebie na bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :) Miło było piec razem chleb, pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńPięknie prezentuje się Twój chleb. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńFajnie zmieniłaś dekorację. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe bochenki! przepis doskonały, dziękuję za wspólnie spędzony czas :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładny chlebek.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
pozdrawiam
Bardzo ładny chlebek.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
pozdrawiam
Jak ładnie przyozdobiony!
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny ten chlebuś Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda! :) Ciekawa jestem smaku - ten dodatek jabłek - super! :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńChlebek pyszny, dziękuję za miłe towarzystwo :-).
OdpowiedzUsuńPiękne bochenki, dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego chlebka, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńPięknie napakowany jabłkami. :)
OdpowiedzUsuńDo zobaczenia przy kolejnym bochenku!
Wspaniale Ci się upiekł!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wrześniowe wspólne pieczenie!
Pozdrawiam
Bardzo jestem ciekawa jak smakuje taki chlebek, wygląda niesamowicie z dekoracją z jabłek
OdpowiedzUsuńchlebek bardzo smaczny, u Ciebie tez tak wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
bardzo fajny pomysł z tym jabłkiem na wierzchu chlebka :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje z tymi jabłkami:)
OdpowiedzUsuńDziękuję z wspólne pieczenie
Wspaniały , wyobrażam sobie jaki jest pyszny ze Świerzym masłem :)
OdpowiedzUsuńŚliczne bochenki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas i do następnej piekarni!
wygląda świetnie, jak namalowany!
OdpowiedzUsuńmogę wpaść i spróbować? :D
Świetny chlebuś. Pięknie wygląda. Jak malowany. Chętnie bym upiekła i zjadła. Bo kusi, kusi...:)
OdpowiedzUsuńMusiał smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń