expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 3 października 2013

Serowa tarta z malinami

Moja kolejna propozycja na tartę z serowym spodem, waniliowym kremem i owocami. Tym razem padło na maliny :) już ostatnie w tym roku. Tarta jest tak smaczna, że trudno się jej oprzeć. Zapraszam :)

Składniki na formę o średnicy 25 cm:
Ciasto:
  • 250 g masła lub margaryny
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g ricotty
 Krem:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 ml śmietany 18%
  • jajko
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • maliny
Zimne masło posiekać z mąką do uzyskania kruszonki, dodać ricottę i wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce prze 15-20 minut. 
Lekko schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie, formując okrągły placek o grubości 3-5 mm i średnicy nieco większej niż forma. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Rozwałkowane ciasto przenosimy do lekko natłuszczonej  foremki, najlepiej na wału. Docisnąć boki palcami i odciąć wystające brzegi. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć suchą fasolą i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 10-15 minut. 
Zdjąć papier z fasolą  i piec jeszcze 5 minut, do lekkiego zrumienienia. 
W tym czasie przygotować krem.
Jajko lekko ubić, dodać mąkę i zmiksować. Ekstrakt waniliowy, cukier puder i śmietanę dodać do jajka i miksować do połączenia składników. Krem wylać na podpieczony spód, ułożyć maliny  Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni, aż na wierzchu utworzy się złota skorupka.
Tartę przed krojeniem wystudzić.
Smacznego :)

Źródło: Magazyn Kuchnia

19 komentarzy:

  1. Wszystko, co malinowe zapowiada się pysznie. W dodatku Twoja tarta wspaniale się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przywołuje wakacyjne wspomnienia! Na naszym blogu już bardziej jesiennie z gruszkami: http://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo apetycznie:) w domu byliby zadowoleni:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale mi narobiłaś ochoty na takie ciacho...

    OdpowiedzUsuń
  5. I jak ja mam teraz iść spać;-)????

    OdpowiedzUsuń
  6. śliczna:)) ja to bym jeszcze ciepłą zjadła:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne kolory i smaczne składniki, idealne na drugie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Z malinami to ja pochłaniam wszystko,więc nie wiem,czy gdybym ja upiekła ,nie okazałaby się jednoosobowa...

    OdpowiedzUsuń
  9. o matko, jest cudna! :) Uwielbiam takie słodkości

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ cudne zdjęcie, te kolory mnie oczarowały :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To prawda trudno się jej oprzeć. Wygląda jak namalowana!
    Piękne zdjęcie !!!
    T.C.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU