expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 25 kwietnia 2014

Krucha tarta z rabarbarem i jabłkiem

Krucha, delikatna tarta z pysznym rabarbarowo-jabłecznym nadzieniem. Zapraszam :) 


Składniki na tartę: 
  • 225 g miękkiego masła
  • 170 g drobnego cukru
  • 4 żółtka
  • 450 g mąki pszennej, przesianej
Masło pokroić w kostkę, utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Stale miksując dodawać kolejno żółtka. Następnie dodając stopniowo mąkę zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 

Składniki na nadzienie:
  • 600 g obranego rabarbaru
  • 3 duże jabłka
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Rabarbar pokroić w 1,5-2 cm plasterki.  Umieścić w rondelku, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Podgrzewać na wolnym ogniu ok. 10 minut, tak by cukier się rozpuścił i rabarbar puścił sok. Co jakiś czas zamieszać. Jabłka obrać, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do rabarbaru. Całość gotować aż woda lekko odparuje i sos owocowy zgęstnieje. Po około 15 minutach dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać i zestawić z ognia. 

Formę na tartę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszką manną. Wykleić jej dno i boki schłodzonym ciastem, odkładając kawałek, który wyłożymy na wierzch tarty. 
Ciasto nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, do lekkiego zrumienienia. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie rabarbarowe. Pozostawionym ciastem udekorować wierzch. Ciasto do dekoracji można podsypać lekko mąką, jest bardzo delikatne i łatwo się rwie.
Wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Ciasto powinno się lekko zrumienić. 
Przestudzone oprószyć cukrem pudrem. Kroić całkowicie wystudzone. 
Smacznego :)

27 komentarzy:

  1. Prześliczna tarta! Widzę, że pojawił się rabarbar! Muszę zacząć polowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny przepis- może w ten sposób przekonam się do rabarbaru?!
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zawsze robię je w zwykłej blaszce. Znika w mgnieniu oka;))) A jakie śliczne zdjęcie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym się wprosiła na taką tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie "utkana " kratka :) smaczne połączenie, uwielbiam tarty i nie myślałam , że jest już rabarbar. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się prezentuje, nie mówiąc już o nadzieniu, które musi byc przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nareszcie nastał czas rabarbarowy, posypią się przepisy, a co jeden , to ciekawszy.
    Mam marmoladę rabarbarową zamrożoną, pewnie ją wykorzystam wg Twojej propozycji, najwyższa pora!

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowita i pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z przyjemnością poczęstuje się kawałkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak ja uwielbiam kratki na ciastach, a Twoja wygląda pięknie po prostu: )

    OdpowiedzUsuń
  11. Pewnie jest pysznie kwaskowata... :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  12. takie kwaśne smaki są moimi ulubionymi:D

    OdpowiedzUsuń
  13. mmmmniam... to musi być przepyszne!....

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetna tarta! *.*
    Idealna kratka Ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  15. pieknie się prezentuje, ja przepadam za ciastem z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Do kawki tarta lekko kwaskowa mniam, bo lubię rabarbar :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. No właśnie już rabarbar się pokazał. Super propozycja na deser:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. wieki, dosłownie wieki go nie jadłam! :O
    Aj, aj.. cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  19. jaka śliczna krateczka, nadzienie dla mnie idealne

    OdpowiedzUsuń
  20. ojejciu, uwielbiam takie!!! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU