Krucha, delikatna tarta z pysznym rabarbarowo-jabłecznym nadzieniem. Zapraszam :)
Składniki na tartę:
- 225 g miękkiego masła
- 170 g drobnego cukru
- 4 żółtka
- 450 g mąki pszennej, przesianej
Masło pokroić w kostkę, utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Stale miksując dodawać kolejno żółtka. Następnie dodając stopniowo mąkę zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Składniki na nadzienie:
- 600 g obranego rabarbaru
- 3 duże jabłka
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Rabarbar pokroić w 1,5-2 cm plasterki. Umieścić w rondelku, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Podgrzewać na wolnym ogniu ok. 10 minut, tak by cukier się rozpuścił i rabarbar puścił sok. Co jakiś czas zamieszać. Jabłka obrać, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do rabarbaru. Całość gotować aż woda lekko odparuje i sos owocowy zgęstnieje. Po około 15 minutach dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać i zestawić z ognia.
Formę na tartę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszką manną. Wykleić jej dno i boki schłodzonym ciastem, odkładając kawałek, który wyłożymy na wierzch tarty.
Ciasto nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, do lekkiego zrumienienia. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie rabarbarowe. Pozostawionym ciastem udekorować wierzch. Ciasto do dekoracji można podsypać lekko mąką, jest bardzo delikatne i łatwo się rwie.
Wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Ciasto powinno się lekko zrumienić.
Przestudzone oprószyć cukrem pudrem. Kroić całkowicie wystudzone.
Smacznego :)
Prześliczna tarta! Widzę, że pojawił się rabarbar! Muszę zacząć polowanie :)
OdpowiedzUsuńBardzo elegancka :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis- może w ten sposób przekonam się do rabarbaru?!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Ja zawsze robię je w zwykłej blaszce. Znika w mgnieniu oka;))) A jakie śliczne zdjęcie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChętnie bym się wprosiła na taką tartę :)
OdpowiedzUsuńSuper ,nadzienie pyszne.
OdpowiedzUsuńPięknie "utkana " kratka :) smaczne połączenie, uwielbiam tarty i nie myślałam , że jest już rabarbar. Pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, nie mówiąc już o nadzieniu, które musi byc przepyszne :)
OdpowiedzUsuńNareszcie nastał czas rabarbarowy, posypią się przepisy, a co jeden , to ciekawszy.
OdpowiedzUsuńMam marmoladę rabarbarową zamrożoną, pewnie ją wykorzystam wg Twojej propozycji, najwyższa pora!
Smakowita i pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńAle śliczna :-)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością poczęstuje się kawałkiem :D
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam kratki na ciastach, a Twoja wygląda pięknie po prostu: )
OdpowiedzUsuńRabarbar to jest to:)
OdpowiedzUsuńPewnie jest pysznie kwaskowata... :) Mniam!
OdpowiedzUsuńtakie kwaśne smaki są moimi ulubionymi:D
OdpowiedzUsuńJaka śliczna i pewnie smaczna :)
OdpowiedzUsuńmmmmniam... to musi być przepyszne!....
OdpowiedzUsuńŚwietna tarta! *.*
OdpowiedzUsuńIdealna kratka Ci wyszła!
pieknie się prezentuje, ja przepadam za ciastem z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńPiękna! :)
OdpowiedzUsuńDo kawki tarta lekko kwaskowa mniam, bo lubię rabarbar :-)
OdpowiedzUsuńNo właśnie już rabarbar się pokazał. Super propozycja na deser:-)
OdpowiedzUsuńwieki, dosłownie wieki go nie jadłam! :O
OdpowiedzUsuńAj, aj.. cudo :)
Musi bosko smakować :)!
OdpowiedzUsuńjaka śliczna krateczka, nadzienie dla mnie idealne
OdpowiedzUsuńojejciu, uwielbiam takie!!! :-)
OdpowiedzUsuń