Lekkie i puszyste ciasto z owocami. U mnie tym razem z brzoskwiniami i jeżynami, ale można użyć dowolnych, ulubionych owoców. Jest bardzo proste w przygotowaniu i zajmuje dosłownie kilka minut, plus oczywiście czas pieczenia :) Podane z lodami waniliowymi gwarantuje pełnię szczęścia. Zapraszam!
Składniki:
tortownica o średnicy 23 cm
tortownica o średnicy 23 cm
- 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 3/4 szklanki cukru
- 125 ml oleju rzepakowego, lub roztopionego masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, może być aromat
- 500 - 600 g dowolnych owoców, u mnie brzoskwinie i jeżyny
- cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec
ubijania dodając stopniowo, łyżka po łyżce cukier - cały czas
ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodawać kolejno żółtka i
zmiksować do połączenia. Do miksowanej masy strużką wlewać olej, nie przerywając miksowania. Dodać ekstrakt waniliowy i ubić. Piana zmniejszy swoją
objętość, jednak nadal będzie bardzo gęsta.
Do piany dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia składników.
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu rozsypać owoce, delikatnie wciskając je w masę.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 1 godzinę - do suchego patyczka (piekłam kilka minut dłużej).
Źródło: Moje Wypieki
Jeśli
przygotujecie to lub inne danie z bloga, to zróbcie zdjęcie i przy
pomocy żółtego przycisku dodajcie je do Cook'd. Dodając zdjęcia
bierzecie udział w konkursie, szczegóły tutaj: http://www.cookd.it/contest_pl.php
takie ciasto to ja uwielbiam :) w dodatku z jeżynami mmmmmm ..... pycha :)
OdpowiedzUsuńJest po prostu boskie!
OdpowiedzUsuńUpiekę takie na weekend.
Dziekuuję Łucjo za inspirację.
Dziękuję Amber :)
UsuńPycha! Wyglada idealnie. Uwielbam takie letnie casta :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta- lekkie, puszyste i owocowe:) pycha!!
OdpowiedzUsuńU mnie dziś również ciasto ale drożdżowe, możemy wymienić się za kawałek ;)
OdpowiedzUsuńTak weekend można zaczynać!
Chętnie się wymienię :)
Usuńbooomba <3 cudo!
OdpowiedzUsuńWygląda tak puszyście, jak chmurka<3
OdpowiedzUsuńWygląda tak apetycznie,że mimo że nie przepadam za biszkoptowymi z owocami,chętnie skusiłabym się na kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńPyszne ,bardzo lubię .
OdpowiedzUsuńCzy mogę choć kawałeczek? Bo zaraz mi język ucieknie;-)
OdpowiedzUsuńPycha! Dodałabym jeszcze lody i sos karmelowy :D
OdpowiedzUsuńCiasto z owocami uwielbiam, szczególnie latem. Pycha!
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto w lato, mniam!
OdpowiedzUsuńAle puszyste Ci wyszło ;) Pycha! :)
OdpowiedzUsuńPełnia szczęścia, zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuńNo cudo po prostu!
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasta na świecie to takie proste i pełne owoców :)
OdpowiedzUsuńTo się nazywa ciasto idealne :)
OdpowiedzUsuńmmmniam! niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńkocham takie ciasta!
a ja zapraszam na nową domenę mojego bloga tortadellafiglia.com :)
mam nadzieję, że Ci się spodoba!
Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńidealne ciacho by się nie napracować :D
OdpowiedzUsuńMega wypasione, wspaniale wygląda!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńAle piękne :)
OdpowiedzUsuńCiacho latem pachnące i jeżynami, w kolorze słońca z brzoskwiniami :-)
OdpowiedzUsuńzjadłabym chyba od razu pół blaszki! :)
OdpowiedzUsuń