expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 7 sierpnia 2014

Fasolka po katalońsku

Smaczny sposób na fasolkę szparagową. Podsmażone chrupiące ziemniaki, fasolka i pomidory, całość oprószona drobnym szczypiorkiem. Danie jest bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako obiad, kolacja, lub sałatka do grilla. Zapraszam :) 

Składniki: 
  • fasolka szparagowa
  • 3 - 4 średnie pomidory
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 średnie ziemniaki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej do smażenia
Fasolkę umyć, odciąć końcówki i ugotować w osolonym wrzątku. Gdy będzie miękka odcedzić i przelać zimną wodą. Odsączyć, pokroić na równe kawałki (ok. 3-4 cm). 
Ziemniaki obrać, pokroić w słupki i na oleju usmażyć jak frytki.
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na oleju, dodać ziemniaki i fasolkę. Całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Po chwili dodać pomidory, wszystko połączyć i wyłożyć na talerze. Oprószyć drobno posiekanym szczypiorkiem. 
Smacznego :) 

Jeśli przygotujecie to lub inne danie z bloga, to zróbcie zdjęcie i przy pomocy żółtego przycisku dodajcie je do Cook'd. Dodając zdjęcia bierzecie udział w konkursie, szczegóły tutaj: http://www.cookd.it/contest_pl.php





Jeśli przygotujecie to lub inne danie z bloga, to zróbcie zdjęcie i przy pomocy żółtego przycisku dodajcie je do Cook'd. Dodając zdjęcia bierzecie udział w konkursie, szczegóły tutaj: http://www.cookd.it/contest_pl.php




23 komentarze:

  1. ooo.. tak jeszcze nie jadłam fasolki..
    ciekawe połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak właśnie prosto i smacznie. A do tego ładnie wygląda i kusi... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny przepis, takiej sałatki jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowicie podana ....uwielbiam fasolkę :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. I znowu kusisz kolorami: ))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności kochana, uwielbiam fasolkowe wariacje:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny przepis, uwielbiam fasolkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne ma kolory! Aż się uśmiechać chce :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny i smaczny pomysł na prosty obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Koniecznie muszę sobie taką fasolkę po katalońsku zrobić. Koniecznie!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo podoba mi się połączenie składników :) pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ta fasolka wygląda przepięknie, chętnie wypróbuję Twój przepis. Sezon na fasolkę trwa, trzeba to więc wykorzystać:). P.S. bardzo ładny blog:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajna propozycja, chętnie wypróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto puszyste bym porwała, ale z powodu braku piekarnika zrobię fasolkę, która nam w tym roku obrodziła.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawie podana fasolka, i zachęca kolorami :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU