Smaczny sposób na fasolkę szparagową. Podsmażone chrupiące ziemniaki, fasolka i pomidory, całość oprószona drobnym szczypiorkiem. Danie jest bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako obiad, kolacja, lub sałatka do grilla. Zapraszam :)
Składniki:
- fasolka szparagowa
- 3 - 4 średnie pomidory
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 średnie ziemniaki
- szczypiorek
- sól, pieprz, słodka papryka
- olej do smażenia
Fasolkę umyć, odciąć końcówki i ugotować w osolonym wrzątku. Gdy będzie miękka odcedzić i przelać zimną wodą. Odsączyć, pokroić na równe kawałki (ok. 3-4 cm).
Ziemniaki obrać, pokroić w słupki i na oleju usmażyć jak frytki.
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na oleju, dodać ziemniaki i fasolkę. Całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Po chwili dodać pomidory, wszystko połączyć i wyłożyć na talerze. Oprószyć drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :)
Jeśli przygotujecie to lub inne danie z bloga, to zróbcie zdjęcie i przy pomocy żółtego przycisku dodajcie je do Cook'd. Dodając zdjęcia bierzecie udział w konkursie, szczegóły tutaj: http://www.cookd.it/contest_pl.php
Źródło: Tak sobie pichcę...
Jeśli przygotujecie to lub inne danie z bloga, to zróbcie zdjęcie i przy pomocy żółtego przycisku dodajcie je do Cook'd. Dodając zdjęcia bierzecie udział w konkursie, szczegóły tutaj: http://www.cookd.it/contest_pl.php
ooo.. tak jeszcze nie jadłam fasolki..
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie smaków!
Tak właśnie prosto i smacznie. A do tego ładnie wygląda i kusi... :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis, takiej sałatki jeszcze nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńAle kolorowo:))
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda i jaka kolorowa
OdpowiedzUsuńsmakowicie podana ....uwielbiam fasolkę :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńI znowu kusisz kolorami: ))
OdpowiedzUsuńCiekawe :)
OdpowiedzUsuńPyszności kochana, uwielbiam fasolkowe wariacje:-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, uwielbiam fasolkę :)
OdpowiedzUsuńPiękne ma kolory! Aż się uśmiechać chce :)
OdpowiedzUsuńFajny i smaczny pomysł na prosty obiad :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę sobie taką fasolkę po katalońsku zrobić. Koniecznie!!! :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie zrób :)
UsuńBardzo podoba mi się połączenie składników :) pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTa fasolka wygląda przepięknie, chętnie wypróbuję Twój przepis. Sezon na fasolkę trwa, trzeba to więc wykorzystać:). P.S. bardzo ładny blog:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jesteś bardzo miła :)
UsuńFajna propozycja, chętnie wypróbuję:-)
OdpowiedzUsuńIdealne danie na lato!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCiasto puszyste bym porwała, ale z powodu braku piekarnika zrobię fasolkę, która nam w tym roku obrodziła.
OdpowiedzUsuńCiekawie podana fasolka, i zachęca kolorami :-)
OdpowiedzUsuń