expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 30 lipca 2016

Ucieraniec z wiśniami i bezą

Cytrynowo-jogurtowy ucieraniec z wiśnią, połączony z bitą śmietaną i chrupiącą bezą. Ciasto o zróżnicowanej teksturze,  łączące w sobie wiele smaków. Całość komponuje się idealnie i chętnie do wypieku będziemy wracać. Zapraszam :) 


Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od bezy, ponieważ dobrze jest, by po upieczeniu spokojnie przestygła przez noc w piekarniku.


Składniki na bezę:
forma ok. 22x23 cm
  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier. Po każdym dodaniu cukru chwilę miksujemy. Kiedy masa jest gęsta i lśniąca, nie wyczuwamy cukru między palcami dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy.
Blaszkę ścielimy papierem do pieczenia. Wykładamy masę bezową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Od razu zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy 2-2,5 godziny. Studzimy w piekarniku przez noc. Beza powinna być chrupiąca i sucha w środku. Ostrym nożem bezę oddzielamy od blaski i delikatnie wyciągamy ją z formy.


Składniki na ucierany spód:

  • 2 jajka
  • 180 ml oleju
  • łyżka startej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 200 g cukru
  • 300 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka łączymy z olejem, jogurtem, skórką i sokiem z cytryny oraz cukrem.  Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do mokrych składników. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut, do suchego patyczka.

Składniki na warstwę wiśniową:
  • 500 g wydrylowanych wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Drylując wiśnie zachowujemy cały sok z owoców. Wiśnie wraz z sokiem podgrzewamy z cukrem w rondelku. Kiedy owoce puszczą sok wlewamy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/2 szklance wody (u mnie soku + wody było łącznie 250 ml). Chwilę gotujemy, aż owoce zaczną gęstnieć i przypominać w konsystencji dość płynny kisiel. Gotowe, lekko studzimy i wykładamy równą warstwę na cieście.

Składniki na warstwę śmietanową:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubijamy mikserem. W momencie kiedy zacznie gęstnieć dodajemy mascarpone i cukier puder. Miksujemy do połączenia się składników i zgęstnienia. 
 
Na ucierany spód wykładamy wiśnie, na nich bitą śmietanę i bezę. Całość chłodzimy przynajmniej 3 godziny. Najlepiej ciasto kroi się na drugi dzień. 
Smacznego :) 
 



13 komentarzy:

  1. Cudowne ciasto! Porywam kawałek do kawy ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta bita śmietana i beza kuszą niesamowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne i pyszne w każdej warstwie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakże łatwy przepis a wyszło takie wspaniałe ciasto. Ta beza to zwieńczenie tego dzieła. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I ta beza na wierzchu, zwieńczenie tego cuda<3

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne ciacho :) wspaniałe przełamanie smaków słodko-kwaśnych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. to połączenie smaków- boskość <3

    OdpowiedzUsuń
  8. rewelacyjne ciacho :) kradnę kawałeczek do południowej kawusi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe - i tak efektownie wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU