Zdecydowanie moje ulubione połączenie. Kokos oblany czekoladą, podany na cienkim kruchym spodzie. Polecam nie tylko na Święta :)
Składniki na kruchy spód:
- 400 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 4 żółtka
Masło pokroić w drobną kosteczkę, połączyć z mąką. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić godzinę w lodówce.
Z porcji ciasta odkroić kawałek i odłożyć. Resztę cienko rozwałkować na pergaminie w dowolnym kształcie. Odłożoną część zrolować w cienkie wałeczki i zrobić brzegi.
Ciasto nakłuć i obciążyć (przykryć papierem do pieczenia i wysypać ziarno fasoli). Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, około 15-20 minut. Po 15 minutach ściągnąć papier z fasolą i dopiec ciasto, tak by się lekko zrumieniło. Odstawić do przestudzenia.
Składniki na masę kokosową:
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru z wanilią
- łyżka mleka w proszku
- 150 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
Mleko zagotować z cukrem i mlekiem w proszku. Wsypać kokos i na małym ogniu gotować, aż kokos wypije płyn. Masę należy często mieszać, by się nie przypaliła. Gdy zgęstnieje, zdjąć ją z ognia i połączyć z masłem. Lekko przestudzić i wyłożyć na upieczony blat mazurka.Wyrównać.
Czekoladę drobno posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Wylać na przestudzony kokos. Mazurka dowolnie ozdobić.
Smacznego :)
Taki mazurek Bounty ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Bardzo lubię mazurki i w sumie nie wiem dlaczego robię je tylko w święta :-)
OdpowiedzUsuńpiękny mazurek
OdpowiedzUsuńPycha, zjadlabym kawalek :) Zapisuje do wyprobowania na przyszle swieta.
OdpowiedzUsuńUroczy:) a smaki idealnie dobrane:)
OdpowiedzUsuńten kokos pod czekoladą kusi by spróbować, piękny mazurek Łucjo! :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie moje smaki :) czekolada i kokos
OdpowiedzUsuńUroczy, kokosowy, po prostu pysznościowy! ;)
OdpowiedzUsuńWydziobałabym te jajeczka jak kurka;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Zjadłabym kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńKusząco :) Czekolada i kokos to wspaniałe połączenie!
OdpowiedzUsuńŚliczny.
OdpowiedzUsuńMy chcemy cofnąć się w czasie... Takiego mazurka chętnie zjadłybyśmy o każdej porze :)
OdpowiedzUsuńPiękny,a że kokos bardzo lubię to chętnie bym spróbowała kawałek:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tą masą kokosową! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten krem czekoladowy oblany czekoladą :)
OdpowiedzUsuńjakiż on piękny! jak świetnie go przyozdobiłaś! <3
OdpowiedzUsuńi ta czekolada!
Tą masą kokosową mnie totalnie kupiłaś<3
OdpowiedzUsuńNo tak, Łucjo ,mnie też nie starczyło czasu, by podzielić się z innymi przepisami świątecznymi i pewnie podobnie jak Ty "podam" na blogu jak musztardę po obiedzie, a może sie komuś przepis przyda? Dobre ciasto można jeść niezależnie od tradycji. Piekny mazur!
OdpowiedzUsuńTaki piękny mazurek! Uwielbiam, gdy ma ozdobne brzegi. I smak wyjątkowy!
OdpowiedzUsuńWspaniały mazurek! Lubię kokosa, z pewnością by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńPięknie-kolorowo, wiosennie, świątecznie :) taki mazurek chętnie byśmy zjedli :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!!
OdpowiedzUsuńŚwietny mazurek ! Masa kokosowa i czekolada po prostu pycha :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda sama bym zjadła bo ie robię mazurków :-) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńTakiego mazurka zdecydowanie można jeść częściej niż tylko od Święta :))
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mleka w proszku można dodać mąkę ziemniaczaną?
OdpowiedzUsuńNie, nie trzeba. Mleko w proszku służy tu do podkreślenia smaku. Mąka ziemniaczana nie potrzebnie nada masie konsystencji kisielu.
OdpowiedzUsuń