Muffiny owsiane z orzechami włoskimi, masłem orzechowym i szczyptą cynamonu. Puszyste, wilgotne, pyszne. Sycące i pełne wartości odżywczych. Doskonale sprawdzą się na drugie śniadanie w szkole lub pracy. Zapraszam :)
Składniki:
6 dużych muffin, lub 8 standardowych
- 120 g mąki pszennej
- 50 g płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 ml maślanki
- 40 ml oleju rzepakowego
- 1 duże jajko
- 60 g masła orzechowego
- 80 g posiekanych orzechów włoskich
- szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- 6 połówek orzechów do dekoracji
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Mąkę przesiać, połączyć z
płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem trzcinowym i cukrem z
wanilią.
W drugim naczyniu roztrzepać
jajko z maślanką, olejem i masłem orzechowym. Składniki suche połączyć z
mokrymi. Wsypać orzechy i delikatnie wymieszać łyżką,
Gotową masę rozłożyć równomiernie
w formie na babeczki*. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów i oprószyć cukrem
trzcinowym.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170
stopni, około 20 - 25 minut – do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu babeczki pozostawić
przez 10 minut w foremce, następnie wyciągnąć i studzić na kratce.
Smacznego :)
* Muffiny upiekłam w formie silikonowej. Jeśli pieczecie w metalowej, wyłóżcie ją papilotkami.
Uwielbiam takie! Nie dość, że zdrowe to i słodkie i pyszne! :)
OdpowiedzUsuńAle wspaniałe Wam wyszły. Z ochotą sięgam po jedną :-)
OdpowiedzUsuńooo.. takie muffiny to mi się bardzo podobają! :)
OdpowiedzUsuńorzeszki, płatki owsiane- pełnowartościowe produkty, a przy tym tak smaczne :)
Zdrowe i smaczne
OdpowiedzUsuńCudne babeczki. . Oj zjadlabym na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńJak cynamon - to biorę w ciemno:)
OdpowiedzUsuńpięknie wyrosły :)
OdpowiedzUsuńpiękne !!
OdpowiedzUsuńja bardzo lubię muffinki, za szybkość z jaką sie je przygotowuje i różnorodność smaku:)
Owsiane ,nie robiłam ,no to mam na następne pieczenie.
OdpowiedzUsuńMuffinki to ja uwielbiam. Ta wersja bardzo mi odpowiada, piękne.
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają i chyba skusimy się na jakieś ciacho z orzechami w ten weekend :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, właśnie sobie uświadomiłam, że dawno nie piekłam muffinek ;) czas to zmienić, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak one pięknie urosły!<3
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle smacznie wyglądają;)))
OdpowiedzUsuńPycha! Zabrałabym kilka do pracy ;)
OdpowiedzUsuńIdealne, by upiec, schować do koszyka i za miasto....
OdpowiedzUsuńMniam, schrupałabym sobie jednego :)
OdpowiedzUsuńMusiały być cudne :D
OdpowiedzUsuńAle mam ochotę na takie muffiny...
OdpowiedzUsuńŁucjo , jadę do wnuczka, muffiny wg tego przepisu pojadą ze mną, wspaniałe. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się Bożenko :D
UsuńPyszne muffinki, bardzo fajne, orzechowe smaki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne muffinki, uwielbiam owsiane :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosły:)
OdpowiedzUsuńOwsianych jeszcze nie robiłam, ale na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńŁadne babeczki, no no, no i na pewno w smaku wyjątkowe :)
OdpowiedzUsuńPyszne smaki:)
OdpowiedzUsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńMuszę wrócić do owsianej mąki...
Pozdrawiam Cię.
Bardzo fajne, maki owsianej jeszcze nie przerabiałam. Bardzo mi się podobają. Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńCoś dla mojej młodej kuchareczki...
OdpowiedzUsuń