Szybka i smaczna propozycja podania białej kiełbasy. Podsmażona, a następnie krótko zapieczona w piwie, z czerwoną cebulą i boczkiem. Spróbujcie koniecznie :)
Składniki:
- ok. 600 g surowej białej kiełbasy, cienkiej
- 4 czerwone cebule
- główka czosnku
- 100 g boczku surowego, wędzonego
- 200 ml jasnego piwa
- łyżka musztardy francuskiej
- łyżka miodu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- wykałaczki
Cebulę kroimy w półksiężyce. Czosnek drobno siekamy.
Biorąc po 3-4 pętka kiełbasy zwijamy ją w kształcie ślimaka. Spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kiełbasę z obu stron po 1-2 minuty. Delikatnie zdejmujemy z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na tym samym oleju podsmażamy cienko pokrojony boczek i cebulę. Następnie dodajemy czosnek. Całość układamy w naczyniu z kiełbasą.
Piwo dokładnie łączymy z miodem i musztardą. Przelewamy do pozostałych składników. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Zapiekamy 20 minut.
Smacznego :)
Bardzo smaczne danie.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad :) Biała kiełbasę lubię, ale takiej w piwie nie miałam jeszcze okazji jeść :)
OdpowiedzUsuńChoć święta były bardzo mięsne, skusiłabym się jeszcze na taką kiełbaskę!
OdpowiedzUsuńO rany! Aż ślinka leci... pyszna kiełbaska :)
OdpowiedzUsuńJa piekłam ostatnio w cebuli. W piwie jeszcze nie jadłam. Z chęcią bym spróbowała bo pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńTakie widoki jak ja planuję dietę? ;) wygląda przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńDanie w sam raz dla mojego męża;)))
OdpowiedzUsuńJaka fajna kiełbaska, w piwku sama bym zjadła. Łucja ż życzeniami się spóźniłam więc pozdrawiam ciebie gorąco i wiosennie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ,zrobię małżonowi.
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie i kusząco :) Super ślimaczki :)
OdpowiedzUsuńRobimy inaczej, ale te wersja bardziej mi sie podoba:)
OdpowiedzUsuńBardzo aromatycznie się zapowiada,ja jednak nie jestem zwolenniczką białej kiełbasy.
OdpowiedzUsuńUwielbiam białą kiełbasę, a w takim wydaniu zapewne smakuje wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńBiała kiełbasa i piwo to świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają jak cynamonowe bułeczki :D
OdpowiedzUsuńa tutaj zaskoczenie: kiełbasa pieczona, ot co! Świetna propozycja, powiem ci, że bardzo chętnie bym spróbowała :)
Łucja przyzwyczaiła nas ,że piecze zawsze doskonałe i najlepsze bułeczki, dlatego tak nam sie skojarzyło zdjecie. Ale kiełbasa istotnie podana wyśmienicie, mój Małż(On)ek by Cię Łucjo uzłocił.
UsuńBardzo konkretnie ;) Nie jestem zbyt kiełbasiana, ale chętnie ten przepis wypróbuję.
OdpowiedzUsuńJaki pyszny pomysł na białą kiełbasę :)
OdpowiedzUsuńOooo ! Białą kiełbasę to ja kocham ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Jeszcze :) !
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę kiedyś zrobić taką kiełbasę, wygląda super :)
OdpowiedzUsuńjeee! uwielbiam wszystko co z piwem <3
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś taką robiłam i rodzina była zachwycona :)
OdpowiedzUsuń