Kruchy spód, lekka panna cotta i mnóstwo truskawek. Idealny owocowy deser do kawy. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji :) Tak trudno się jej oprzeć! Spróbujcie ...
Składniki na kuchy spód:
2 formy o średnicy 20 cm
- 250 g mąki krupczatki
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 jajka
Masło posiekać nożem z mąką i cukrem
pudrem. Dodać jajko i sól. Szybko zagnieść spójne ciasto. Uformować w
kulę, owinąć folia spożywczą i spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez 2
godziny.
Formę wysmarować masłem i oprószyć bułą tartą.
Schłodzone ciasto podzielić na dwa i rozwałkować między
arkuszami papieru do pieczenia. Gdy się kleiło, można lekko podsypać
mąką. Ciastem wyłożyć formy. Spód nakłuć widelcem. Ponownie schłodzić w lodówce
przez 30 minut. Następnie przykryć papierem i obciążyć ziarnem fasoli.
Piec w piekarniku nagrzanym do
temperatury 200 stopni, przez 10 minut. Następnie ściągnąć papier i
zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Dopiekać przez 15 minut, aż spody
ładnie się zrumienią.
Składniki na warstwę panna cotta:
- 2 szklanki śmietanki 34-36%
- 3/4 szklanki cukru
- laska wanilii
- 5 łyżeczek żelatyny
- 2 szklanki maślanki
- truskawki
Wanilię przeciąć wzdłuż, wydrążyć ziarenka.
Żelatynę
zalać w
małej miseczce 5 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5 minut by zmiękła. W 2
litrowym garnku, na średnim ogniu podgrzać śmietankę, cukier i ziarenka
wanilii razem z laską. Gotować na średnim ogniu ok. 5 minut, aż
składniki będą bardzo gorące a cukier się rozpuści. Zdjąć garnek z
ognia, dodać żelatynę i mieszać energicznie, aż się rozpuści. Wlać
maślankę i przelać przez sitko o drobnych oczkach. Gotową masę ostudzić i wylać na upieczone spody. Schłodzić w lodówce. Gdy masa zacznie tężeć ułożyć na wierzchu pokrojone truskawki.
Schłodzić jeszcze przez 4 godziny.
Smacznego :)
Wygląda genialnie, zrobię na pewno:-)
OdpowiedzUsuńIdealnie pysznie:)
OdpowiedzUsuńAle pyszka,wspaniała.
OdpowiedzUsuńZrobię taką, ale z jagodami, poczekam na nie<3
OdpowiedzUsuńSmakowita:)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńO jacie, uczta dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńpo prostu wspaniała :) zakochałabym się w niej :)
OdpowiedzUsuńJa bym się nawet nie próbowała opierać ;) Bajeczna! :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie,na pewno pyszna ;-0
OdpowiedzUsuń