Bardzo smaczne pierniczki świąteczne. Tak samo szybko się je robi, jak zjada. Jedna porcja to zdecydowanie za mało :) Dlatego radzę by zrobić od razu z podwójnej porcji, gwarantuję że pierniczki do świąt nie doczekają :) Polecam!
Składniki:
- 115 g mąki tortowej
- duża szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- ½ łyżeczki kakao - chyba że przyprawa do piernika już zawiera kakao
- 50 g brązowego cukru
- szczypta soli
- 50 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki mleka
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.
W misce umieścić wszystkie składniki. Wszystko szybko zagnieść i wyrobić gładkie ciasto. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy uformowane kuleczki z ciasta. Kuleczki powinny być wielkości orzecha laskowego. Z podanej ilości ciasta wyjdzie około 40 sztuk pierniczków. Piec 20 minut w 160 stopniach.
Upieczone pierniczki wystudzić i przełożyć do puszki. Przechowywać szczelnie zamknięte.
Smacznego :)
Źródło: addio pomidory
Świetne! Ja wczoraj robiłam próbę generalną świątecznych ciasteczek, te też chętnie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńChyba zrobię z potrójnej :)))
OdpowiedzUsuńświetne - takie malutkię, okrąglutkie :)
OdpowiedzUsuń