W ryżu zapiekanym z jabłkami nie ma nic szczególnego i prawdopodobnie wszyscy już go jedli. Jednak w każdym domu przygotowuje się go troszkę inaczej. Dziś przedstawię taki ryż, jaki moja mama przygotowywała nam, gdy byliśmy dziećmi :))
Składniki na nieduże naczynie żaroodporne:
- 200 g ryżu
- 600-700 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 5 średnich jabłek
- cukier
- cynamon
- masło
400 ml mleka zagotować, wrzucić ryż i gotować na małym ogniu ok 15 minut. Ryż wypije całe mleko. W 200 ml zimnego mleka rozrobić budyń i posłodzić wg przepisu na opakowaniu. Wlać do ryżu, gotować przez chwilę aż zacznie gęstnieć, jeśli będzie za gęste to dolać jeszcze 100 ml mleka. Zdjąć z ognia.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć parę plasterków masła. Wyłożyć połowę ryżu, na to jabłka, posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyć ryż i plasterki masła. Posypać cukrem. Zapiec w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)
uwielbiam wracać do tego ryżu każdej jesieni :)
OdpowiedzUsuńTo jest coś co uwielbiam najbardziej :) Az sobie zrobię. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńnie kuś, popatrz która godzina
OdpowiedzUsuńsuper pomysł jutro też zrobię na kolacje
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
wspomnienie dzieciństwa...uwielbiam ten ryż.... ale koniecznie z duza ilościa cynamonu
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu szukałam przepisu na ryż zapiekany, ale wtedy (niestety) nie trafiłam na Twoją stronę. Bardzo fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńnic straconego :) będzie na następny raz :)
UsuńWłaśnie zrobiłem,wyszedł idealnie. Dodałem jednak więcej mleka do budyniu. Ryż Sonko bardziej wchłania.
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę że przepis się przydał :)
UsuńWłaśnie robię , mam nadzieje że wyjdzie , bo uwielbiam ryż z jabłkami <3
OdpowiedzUsuńWykonałam wg Twojego przepisu, faktycznie jest pyszniutkie.
OdpowiedzUsuńPolecam !!!!!!!!!!!!!!! :)
A ja dzisiaj zaszaleje z tym ryżem (moze cos mi wyjdzie :))) ?
UsuńJeśli jest budyń, to musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuń