To mój pierwszy chleb, jaki upiekłam wykorzystując mąkę gryczaną. Nie wiedziałam czego się spodziewać, dlatego zrobiłam go pół na pól z mąką pszenną. Chlebek wyszedł bardzo smaczny, lekko zbity i bardzo sycący. W sam raz na zdrowe, treściwe śniadanie :)
Składniki:
- 400 g mąki gryczanej (u mnie 200 g mąki gryczanej i 200 g mąki pszennej)
- łyżka miodu gryczanego
- łyżeczka suszonych drożdży instant
- łyżeczka soli
- 250 ml letniej wody
Mąkę połączyć z drożdżami, solą i miodem. Stopniowo dodając letnią wodę wyrobić ciasto na chleb. Wyrabiać ok 5 minut. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 1 godzinę. Po tym czasie uformować z ciasta podłużny bochenek, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne pół godziny. Na wierzchu chleba zrobić ostrym nożem nacięcia. Wstawić do nagrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika na ok. 30 minut. (ja upiekłam chleb w małej keksówce wyłożonej pergaminem).
Smacznego :)
Źródło: Smakowity chleb
różne mąki u mnie były, ale gryczanej jeszcze nie, muszę spróbować, choć nie bardzo wiem, czy ją tu u mnie dostanę
OdpowiedzUsuńdo ulubionych!:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUpiekłam chlebek. Ściśle trzymałam się przepisu, a mimo to wyszedł zakalec. Dlaczego?
OdpowiedzUsuńByć może za krótko wyrastał, po pierwszym wyrastaniu ciasto powinno podwoić objętość, następnie po krótkim wyrabianiu ciasto powinno ponownie urosnąć. Jeśli w mieszkaniu jest chłodno, ciasto może wyrastać dłużej. Chlebki na drożdżach mogą wyjść nieco zbite.
UsuńNo niestety, nie wyrósł. Roiłam krok po kroku, dokładnie jak opisałaś, wyszedł piękny zakalec :/
OdpowiedzUsuń