Smaczna szarlotka, pełna kwaskowych jabłek, pachnąca cynamonem. Koniecznie podana z bitą śmietaną, która dopełnia jej smak.
Wykładając formę ciastem, trzeba uważać żeby rozłożyć je dość cienko, tak jak wyłożyłam górę i dół ciasta, natomiast boki wyszły mi zdecydowanie za grube, co zakłóciło jej naprawdę dobry smak :) Upiekłam ją w tortownicy o średnicy 24 cm.
Składniki na dużą tortownicę:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 125 g masła, lub masła roślinnego
- 20 g drożdży
- łyżka oliwy lub dobrego oleju
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 dużych lekko kwaskowych jabłek (np. antonówki)
- sok z cytryny
- kopiasta łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- tłuszcz do wysmarowania formy
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić obficie sokiem z cytryny, dodać cukier i odstawić w chłodne miejsce.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać rozkruszone drożdże, cukier puder, jajka, drobno posiekany tłuszcz. Składniki wymieszać, dodać oliwę, sól, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Zagniatać aż składniki się dobrze połączą. 3/5 ciasta wyłożyć na spód wysmarowanej tłuszczem tortownicy, podnosząc boki na ok 3-4 cm. Na wierzch wyłożyć jabłka oprószone cynamonem, wyrównać i położyć rozwałkowany drugi kawałek ciasta.
Natychmiast po przygotowaniu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut. Ciasto jest gotowe gdy wierzch się zarumieni a boki zaczną odchodzić od tortownicy. Gdy ciasto ostygnie, wyjąć je z tortownicy. Podawać z bitą śmietaną.
Smacznego :)
Źródło: "Książka kucharska" Ewa Aszkiewicz
Twoja szarlotka prezentuje się naprawdę zachwycająco :) Ciasta z jabłkami należą do moich ulubionych i z chęcią bym się skusiła na taki kawałeczek jak na zdjęciu :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, na pewno smaczna :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńJej jaka ona śliczna i apetyczna ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńNie pamiętam, kiedy ostatni raz jadłam szarlotkę...