Strony

niedziela, 27 stycznia 2013

Ciasteczka migdałowo-morelowe

Pyszne ciasteczka migdałowe, z dodatkiem suszonych moreli. Po upieczeniu chrupiące, później dość miękkie i lekko ciągnące, dzięki zmiksowanym suszonym morelom, które nadają im ciekawego smaku :))
Proste w przygotowaniu, ładnie zachowują kształt podczas pieczenia, delikatnie rosną. 


Składniki:
  • 100 g mielonych migdałów (obranych)
  • 70 g cukru pudru
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g mąki pszennej
  • 65 g suszonych moreli
  • 2 łyżki mleka
  • 75 g miękkiego masła
  • całe migdały do dekoracji
Mąkę ziemniaczaną, pszenną i cukier puder przesiać do miski, dodać mielone migdały. 
Morele z mlekiem zmielić blenderem na gładką masę, dodać razem z masłem do sypkich składników i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez noc w lodówce, lub 45-60 minut w zamrażarce.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 7 mm, wyciąć serduszka. W każde serduszko wcisnąć migdał. Gotowe ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni, ok 15 minut. Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. 
Smacznego :) 

Źródło: Raz a dobrze
 

4 komentarze:

  1. musza być bardzo aromatyczne :) idealne na walentynki!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne, bardzo mi się podoba dodatek suszonych moreli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie też zauroczyły, jak tylko je zobaczyłam. Cieszę się, żę Ci smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. są pyszne , jadłam
    pozdrwiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)